Brezilya Savunma Bakanlığı raporu tamamladı: Lula’nın kazandığı seçimde usulsüzlük yok

Bolsonaro seçimdeki yenilgisini kabul etmemiş ancak yetkililere Lula’ya yetki devri sürecini başlatma talimatı vermişti.

Brezilya’da Lula Inacio Lula da Silva’nın kazandığı devlet başkanlığı seçimine ilişkin Savunma Bakanlığı’nın hazırladığı rapor, seçimde herhangi bir usulsüzlük olmadığını gösterdi.

The Guardian’da yer alan habere göre, Brezilya’nın eski aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro seçime kadar aylarca ülkedeki seçim sisteminin sorunlu olduğunu, kaybederse sonucu kabul etmeyeceğini savunmuştu.

Bolsonaro, seçimi solcu rakibi Lula Inacio Lula da Silva karşısında kaybetti.

Bolsonaro destekçileri, Brezilya Savunma Bakanlığı’nın seçime ilişkin hazırladığı raporda usulsüzlük sonucu çıkmasını beklerken Bakanlığın seçim otoritelerine gönderdiği 63 sayfalık raporda, seçimde herhangi bir usulsüzlük bulunmadığı belirtildi.

Brezilya Barolar Birliği de rapordan bir gün önce iki tur süren devlet başkanlığı, valilik, Kongre seçimlerinde herhangi bir sorun tespit edilmediğini belirtmişti.

Bolsonaro, Brezilya’da kaybettiği seçimin ardından önce 44 saat süren bir sessizliğe bürünmüş daha sonra iki dakikalık bir açıklama yayımlamıştı. Bolsonaro bu açıklamada seçimdeki yenilgisini kabul etmemiş ancak yetkililere Lula’ya yetki devri sürecini başlatma talimatı vermişti.

Lula’nın 1 Ocak’ta yemin ederek görevi devralması bekleniyor.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi