“13 yaşında suçsuz bir çocuğun cezaevinde ne işi var?”

İnsan tacirleri tarafından dün Kıbrıs açıklarında ölüme terk edilen, aralarında çocukların da olduğu mülteciler cezaevine gönderildi. İçişleri Bakanı Öztürkler cezaevindeki mülteci çocuklarla ilgili açıklama yaptı.

HABER MERKEZİ

Cezaevi gardiyanlarından Halit Dağ’ın dün sosyal medyadan yaptığı paylaşımla gündeme gelen cezaevine gönderilen mülteci çocuklar yasal düzenleme eksikliğinden dolayı hala hapishanede tutuluyor. Dağ paylaşımında, “köhneleşmiş Ceza Yasası istemiyoruz” diyerek mültecilerle ilgili yasal eksikliklere işaret etmişti.

Halit Dağ’ın paylaşımı şöyle:

HALKIN SESİ’ne konuşan Gardiyanlar Birliği Başkanı İnan Özgür Edebali ise, bunun bir insanlık ayıbı olduğunu söyledi ve Ceza Yasası’nın artık değişmesi gerektiğini belirtti.

“BU SUÇSUZ VE GÜNAHSIZ ÇOCUĞUN BURADA NE İŞİ VAR”
Edebali, “Bu suçsuz ve günahsız çocuğun burada ne işi var” diyerek isyanını dile getirdi.

Cezaevinin adeta mülteci kampına döndüğünü kaydeden Gardiyanlar Birliği Başkanı İnan Özgür Edebali, “Mahkemelerin de eli kolu bağlı. Yasalar ne emrediyorsa Mahkemelerimiz de onu yerine getiriyor” diyerek, son yaşanan olayın ise artık kendilerini de vicdanen yaraladığını ifade etti. Daha önce 15-16 yaşlarındaki göçmen gençlerin Merkezi Cezaevi’nde tutulduğunu fakat ilk kez 13 yaşında kimsesiz bir çocuğun demir parmaklıklar ardına gönderildiğini kaydeden Edebali, “Bu suçsuz ve günahsız çocuğun burada ne işi var” sözleriyle isyanını dile getirdi. 13 yaşındaki göçmen çocuğun tek suçunun ‘göçmen’ olmak olduğunu dile getiren İnan Özgür Edebali, “Anne ve babası yanında değil, burada hiç kimsesi yok. Yasal mevzuatı gereği SOS Çocuk Köyü de bu çocuğun orada barınmasını kabul etmedi. Cezaevi karakolunda gardiyanların yanında hüngür hüngür ağlıyor. Ne yapacağımızı şaşırdık. Onu herhangi bir koğuş ya da hücreye koymaya vicdanımız el vermedi” dedi.

BAKANDAN YASALARIN EKSİKLİKLERİNİN GİDERİLME ÇAĞRISI
İçişleri Bakanı Ziya Öztürkler de bugün sosyal medya yaptığı paylaşımda, mülteci çocukları hapishanede ziyaret ettiğini ve sağlıklarının iyi olduğunu duyurdu. Öztürkler, çocukları güvenliği sağlanmış özel bir yurtta kalmaları konusunda girişim yaptığını ancak çocukların adaya geldikleri mülteci grubu ile kalmayı tercih ettiğini belirtti.

“Kendi ülkelerinden can güvenliği olmadığı için ayrılmış, daha iyi şartlar için göç eden insanların suçlu olmadığına inanıyorum. Onlara suçlu muamelesi yapmadan, bu önemli, insani konuda devlet olarak yasal düzenlemelerimizi, eksiklerimizi bir an önce gidermeliyiz” diyen Öztürklerin paylaşımı ise şöyle:

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi