AKP, Kıbrıs Türk Denizcilik Ltd. Şti’yi satılığa çıkarıyor!

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasını taşıyan 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi, TBMM’ye sunuldu. Teklifte Kıbrıs Türk Denizcilik Ltd. Şti'deki yüzde 51'lik hissenin satılacağı bilgisi de yer aldı.

HABER MERKEZİ

Türkiye’de 1986’dan bu yana yapılan yaklaşık 78 milyar dolarlık özelleştirmenin yüzde 96’sını tek başına gerçekleştirmeyi “başarı” olarak nitelendiren AKP, önümüzdeki yıl da özelleştirmeleri tam gaz sürdürecek. Buna göre önümüzdeki yıl özelleştirilecek yerler arasında Kıbrıs Türk Denizcilik Limited Şirketi de var. Kıbrıs Türk Denizcilik Limited Şirketi (Cyprus Turkish Shipping Company Limited), 12 Mart 1975’te yüzde 51 Türkiye ve yüzde 49 KKTC (Kıbrıs Türk Cemaat Meclisi Konsolide Fonu İnkişaf Sandığı) ortaklığında kuruldu. TBMM’ye sunulan bütçe kanunu teklifine göre, AKP gelecek yıl ayrıca 13 hidroelektrik santralini (HES), Gökçeada Kuzu Limanı’nı, Marmaraereğlisi’ndeki eski NATO limanını ve kamuya ait 18 sosyal tesisi özelleştirmeyi de planlıyor.

Bütçe yasa gerekçesinde ise, “Kıbrıs Türk Denizcilik Ltd. Şti. sermayesinde bulunan yüzde 51 oranındaki hissenin özelleştirilmesine yönelik yapılan hazırlık çalışmaları, şirket hisselerinin yüzde 49’unun Kıbrıs İnkişaf Sandığı’na ait olması nedeniyle KKTC mevzuatı çerçevesinde gerekli yasal altyapı oluşturulduktan sonra 2022 yılında devam edecektir” ifadeleri yer aldı.

ŞİRKETİN FAALİYETLERİ
Merkezi Mağusa’da bulunan Kıbrıs Türk Denizcilik Limited Şirketi’nin faaliyet alanları arasında; Kıbrıs Türk suları ile dış sularda kara veya havada kombine veya yardımcı her türlü nakliye işleri, Kıbrıs Türk suları ile dış sularda her türlü yük, akaryakıt, hayvan ve yolcu nakliyat işleri, eski ve yeni gemi ile hurda gemi alım satım ve buna ilişkin tavassut işleri ile gemi bozmacılığı, her türlü nakliye müteahhitliği, konteyner nakliyatı, konteyner yaptırılması, satın alınması, kiralanması, kiraya verilmesi ile bu nakliyatla ilgili olarak Türkiye, Kıbrıs Türk sahilleri ve yabancı memleketlerde konteyner terminalleri tesisi veya kiralanması, her çeşit deniz araçları inşa ve tamir etmek ve bu gibi işlerde ilgili madde ve malzemeleri imal etmek, satın almak ve satmak yer alıyor.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****