3 kişide Batı Nil virüsü tespit edildi
Sağlık Bakanlığı, Kıbrıs'ın kuzeyinde üç kişinin Batı Nil virüsü testinin pozitif çıktığını açıkladı. Belirti gösteren iki hasta hastaneye yatırılırken, Bakanlık iki hastanın da genel durumunun düne göre daha iyi olduğunu ve hayati tehlikelerinin bulunmadığını bildirdi. Üçüncü vakanın ise herhangi bir şikayetinin olmadığı belirtildi.
3 kişide Batı Nil virüsü tespit edildi
Sağlık Bakanlığı, Kıbrıs'ın kuzeyinde üç kişinin Batı Nil virüsü testinin pozitif çıktığını açıkladı. Belirti gösteren iki hasta hastaneye yatırılırken, Bakanlık iki hastanın da genel durumunun düne göre daha iyi olduğunu ve hayati tehlikelerinin bulunmadığını bildirdi. Üçüncü vakanın ise herhangi bir şikayetinin olmadığı belirtildi.
Bugün Kıbrıs
Sağlık Bakanlığı, Kıbrıs’ın kuzeyinde 3 kişide Batı Nil virüsü tespit edildiğini açıkladı. Bakanlığın verdiği bilgiye göre, dün üst solunum yolu enfeksiyonu, boğaz ağrısı, ateş ve halsizlik şikayetleriyle sağlık kuruluşlarına başvuran iki hasta hastaneye yatırıldı. Yapılan tetkiklerde her iki hastanın da Batı Nil virüsü testi pozitif çıktı.
Bakanlık, bugün itibarıyla iki hastanın genel durumunun düne göre daha iyi seyrettiğini ve hayati tehlikelerinin bulunmadığını bildirdi.
Herhangi bir şikayeti bulunmayan bir kişinin ise rutin kan tetkikleri sırasında yapılan incelemeler sonucunda Batı Nil virüsü testinin pozitif çıktığı açıklandı. Bakanlık, bu kişinin şu anda herhangi bir şikayetinin bulunmadığını belirterek, üç hastanın da sağlık durumunun yakından takip edildiğini kaydetti.
VAKALARIN YÜZDE 80’İNDE BELİRTİ GÖRÜLMÜYOR
Sağlık Bakanlığı, açıklamayla birlikte Batı Nil Ateşi’ne ilişkin bilgilendirme notu da yayımladı. Buna göre Batı Nil Ateşi, Culex cinsi sivrisineklerin ısırmasıyla insanlara bulaşan viral bir hastalık. Virüs doğada temel olarak vahşi kuşlar ile sivrisinekler arasındaki döngüde varlığını sürdürüyor.
İnsanlar ve atlar bu döngüde “son konak” olarak kabul ediliyor. Virüs bulaşmış bir insanın kanında başka bir sivrisineğe enfeksiyonu aktaracak kadar yüksek miktarda virüs bulunmadığı için hastalıklı insandan sivrisineğe, ardından başka bir insana doğrudan yayılım döngüsü oluşmadığı belirtildi.
Bakanlığın bilgilendirme notuna göre, virüsün bulaştığı kişilerin yaklaşık yüzde 80’inde herhangi bir hastalık belirtisi veya bulgusu ortaya çıkmıyor. Geri kalan yüzde 20’lik grupta ise genellikle 3 ila 10 gün süren, grip benzeri şikayetlerle seyreden Batı Nil Ateşi gelişebiliyor. Yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı, halsizlik ve bitkinlik, kas ve eklem ağrıları, kusma, vücutta döküntü ve şişmiş lenf bezleri en sık görülen belirtiler arasında sıralandı.
YÜZDE 1’DEN AZINDA AĞIR TABLO GELİŞEBİLİYOR
Virüsü alan kişilerin yüzde 1’inden daha azında hastalığın “nöroinvazif” adı verilen ağır formunun gelişebildiği kaydedildi. Bu durumda virüsün merkezi sinir sistemine ulaşarak ensefalit, yani beyin iltihabı veya menenjit, yani beyin zarı iltihabı gibi hayati risk taşıyan tablolara yol açabildiği belirtildi. Ağır formun genellikle yaşlılarda ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde ortaya çıktığı aktarıldı.
Bakanlık, hastalığa karşı insanlar için geliştirilmiş bir aşı veya virüse doğrudan etki gösteren bir ilaç bulunmadığını, destek tedavisi uygulandığını bildirdi. Hastalıktan korunmada en etkili yöntemin sivrisinek ısırıklarından korunmak olduğu kaydedildi.
SİVRİSİNEK ISIRIKLARINA KARŞI 5 ÖNLEM
Bakanlık; yaşam alanlarındaki pencere ve kapılara sineklik takılmasını, saksı altlıkları, seyyar havuzlar ve kaplarda biriken suların en az haftada bir değiştirilmesini veya boşaltılmasını ve tüm yüzeylerdeki durağan suların ortadan kaldırılmasını önerdi.
Sivrisineklerin aktif olduğu saatlerde dışarı çıkarken açık renkli, bol, uzun kollu kıyafetler ve uzun pantolonlar giyilmesi ile sivrisinek kovucu ürünlerin kullanılması da korunma önlemleri arasında sıralandı.















