AKEL, pasaport kararıyla ilgili iki önemli soru sordu

AKEL, iptal kararının, müzakerelerin kaldığı yerden yeniden başlaması hedefine ne kadar hizmet ettiğini ve Türkiye’ye büyük bedel ödetme çabalarının ülkeyi bölücü statükodan kurtarıp kurtarmadığını sordu.

Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler, güneydeki siyasi partilerin konuyla alakalı açıklamalarına yer vermeye devam ediyor. Habere göre AKEL, hükümetin, 14 Kıbrıslı Türk yetkilinin pasaportunun geri alınması kararı konusundaki endişesini dile getirerek bunun, Anastasiadis hükümetinin kendilerini alıştırdığı imaj yaratma hamlesi olduğunu dile getirdi.

AKEL açıklamasında ayrıca, yanıtlamasını istediği Anastasiadis’e yönelik iki soru sordu.

AKEL ilk sorusunda “bu kararın, Kıbrıs Rum tarafının müzakerelerin kaldığı yerden yeniden başlaması hedefine ne kadar hizmet ettiğini” sorarken ikinci soruda ise “bu gidişat için özlü inisiyatiflerin üstlenilip üstlenilmeyeceğini veya artık Türkiye’ye büyük bedel ödetmeye ve kendilerini bölücü statükodan kurtarmaya yaramadığı kanıtlanan kınayıcı eylemlerin yeterli olmaya devam edip etmeyeceğini” sordu.

DİSİ: KARAR MESAJ GÖNDERİYOR
DİSİ ise dün yaptığı açıklamada hükümetin kararına paralel görüş ortaya koyarken Rum Yönetimi’nin, yasal haklarının korunmasını sadece Avrupa Birliği ve uluslararası düzeyde talep etmemesi, ayrıca Türkiye ve Kıbrıslı Türk liderliği tarafından uluslararası hukukun çiğnenmesi ve her yasa dışı faaliyeti karşısında da aynı hakları koruması gerektiğini savundu.

DİSİ, hükümetin bu kararının, Türkiye ve Kıbrıs Türk liderliğine, tek kabul edilebilen yolun uluslararası hukukun uygulanması olduğu mesajını gönderdiğini belirtti.

DİKO: TÜRKİYE BİR BEDEL ÖDEMELİ
DİKO açıklamasında “iyi çocuk” siyasetinin başarısızlığa uğradığını, bu nedenle Türkiye’nin siyasi ve diplomatik açıdan bir bedele sahip olması gerektiğini savundu.

ELAM yaptığı açıklamada hükümetin, yatıştırma politikasının başarısızlığa uğradığını anladığını belirtti.

EDEK ise açıklamasında Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve kabine üyelerinin nasıl pasaport aldığı konusunun araştırılmasını istedi.

CUMHURBAŞKANI ERSİN TATAR VE DİĞER YETKİLİLERİN AÇIKLAMALARI
Kıbrıslı Rum basını başta Cumhurbaşkanı Ersin Tatar olmak üzere diğer Kıbrıslı Türk yetkililerinin açıklamalarına da yer verdi.

Alithia gazetesi Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın bu kararı “ırkçı” olarak nitelendiren açıklamasına geniş yer verirken haber için “Tatar, Kararı Irkçı Olarak Nitelendirdi-Pasaportlarla İlgili İşgal Altındaki Topraklarda Yoğun Tepkiler” başlığını kullandı.

Gazete haberinde 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Birleşik Kıbrıs Partisi Genel Başkanı İzzet İzcan, Cumhurbaşkanlığı Maraş Açılım Komitesi Başkanı Oğuzhan Hasipoğlu’nun açıklamalarının yanı sıra Kıbrıs Türk partilerinin açıklamalarına da yer verdi.

Politis gazetesi ilgili haberi “İşgal Altındaki Topraklarda Tepkiler Ayrıca İroniler” başlığıyla aktardı.

Fileleftheros gazetesi ise “Toplu Reaksiyon- İşgal Altındaki Topraklarda, Pasaport Kararı Kıbrıslı Türklere Karşı Bir Eylem Olarak Yorumlandı” başlıklarını kullandı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****