Gazeteciler yargılanıyor: Siyasiler göreve!

Bugün Kıbrıs olarak üyesi olduğumuz Basın-Sen'in açıklamasını paylaşıyoruz: Özel Hayatın Gizliliği Yasası’nın bir an önce değişmesi ve basın özgürlüğünü kısıtlamayacak şekilde düzenlenmesi gerekmektedir.

“Rüşvet karşılığında yurttaşlığa” yönelik başlayan polis soruşturması çerçevesinde, ses kaydını birbirleri ile paylaşan Yenibakış Gazetesi’nin 3 çalışanı, ‘Özel hayatın gizliliğini ihlal’ suçlaması ile mahkemeye çıkarılmış teminata bağlanmıştı.
Basın-Sen yaptığı açıklama ile siyasileri göreve çağırdı. Açıklama şöyle:

“Vatandaşlık dağıtıldığı ile ilgili iddiaları haber yapan 3 meslektaşımız, “Özel Hayatın Gizliliğini İfşa” suçlamasıyla 6 yıla kadar hapis cezası riskiyle karşı karşıya!
Özel Hayatın Gizliliği Yasası, birçok alanda bireylerin özel yaşamlarını koruma potansiyeline sahiptir. Basın Emekçileri Sendikası olarak, yasanın toplumsal çıkarları koruduğunu reddetmemekteyiz. Ancak yasa, basın özgürlüğü ve yolsuzlukların ortaya çıkarılması konusunda, ciddi sorunlar yaratmaktadır. Yasa ile, halkın haber alma özgürlüğüne darbe vurulmaktadır. Özel Hayatın Gizliliği Yasası’nın bir an önce değişmesi ve basın özgürlüğünü kısıtlamayacak şekilde düzenlenmesi gerekmektedir.
Çok acil olarak, Özel Hayatın Gizliliği Yasası’na somut kriterler konarak, gazeteler ve gazeteciler lehine ispat yükünün düzenlenmesi gerekmektedir. Meclis’teki tüm partiler hemen göreve! Kaybedecek 1 günümüz dahi yok!
Meclis’teki vekillerin tamamı, acilen harekete geçilmemesi halinde, 3 meslektaşımızın hapse girmesinin de sorumlusu olacaktır!”

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi