Kadın gazetecilere şiddet, tehdit ve taciz

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ), basın özgürlüğü hak ihlalleri raporunu yayınladı.

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ), kadın gazetecilere yönelik yapılan hak ihlallerine ilişkin 2021 Mayıs ayı basın özgürlüğü hak ihlalleri raporunu yayınladı.

Raporda kadın gazetecilere yönelik yapılan tehdit ve saldırılara, kadın gazetecilerin maruz kaldığı taciz vakalarına ve hak ihlallerine dikkat çekildi.

Koalisyonun 2021 Mayıs ayı raporuna göre 70 kadın gazeteci şiddet, tehdit ve taciz gibi baskılara maruz kalırken, en çok vakanın kaydedildiği ülkelerden ilk üçü Belarus, Filistin ve Türkiye oldu.

CFWIJ Koalisyonu, dünya genelinde kadın gazetecilere yönelik en çok vakanın Mayıs ayında gerçekleştiğine dikkat çeken raporunda şunlara değindi:
*Belarus’ta dokuz kadın gazeteci gözaltına alındı. Ülke gözaltı sıralamasında ilk sırada yer alıyor.
*Filistin’de bir kadın gazeteci öldürüldü.
*Türkiye’de Mayıs ayında toplam beş kadın gazeteci sahada haber takibi yaparken fiziksel saldırıya uğradı.
*Türkiye’de çoğu kitlesel eylemlerde Emniyet Genel Müdürlüğü’nün (EGM) yeni yayınladığı genelge gerekçe gösterilerek polis tarafından şiddete uğradı, haber takibi engellendi.
* Türkiye’de Mayıs ayında pandemi nedeniyle ülke genelinde uygulanan kapanmadan dolayı üç kadın gazeteci hakim karşısına çıktı.
* Türkiye’de bu ay İsrail-Filistin çatışması sırasında Şalom Gazetesi yazarı Karel Valansi, hükümet yanlısı basın kuruluşlarının ırkçı saldırılarına hedef gösterildi.

Raporun tamamını okuyun

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi