“Depolardaki eski eserler özel sektöre ‘gollifa’ gibi dağıtılacak”

Tuncer Bağışkan sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, devlet depolarında bulunan eski eserleri müze açmak isteyen özel sektör girişimcilerine dağıtılacağını söyledi.

Eski Eserler ve Müzeler Dairesi eski müdür muavini, arkeolog Tuncer Bağışkan sosyal medyada yaptığı paylaşımında, Dairenin çeşitli depolarında bulunan eski eserlerin devletin müzelerinde değerlendirilmesi gerektiğini, bununla ilgili Resmi Gazete’de yayınlanan bir de kararın olduğunu belirtti. Bağışkan, bu karara rağmen, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi depolarında bulunan eski eserlerin müze açmak isteyen özel sektör girişimcilerine verilmesi kararının ‘skandal bir karar’ olduğunu vurguladı.

 

Bağışkan’ın paylaşımı şu şekilde:

“MÜZE DEPOLARINDAKİ ARKEOLOJİK ESKİ ESERLER İLE İKONLAR
MÜZE AÇMAK İSTEYEN ÖZEL SEKTÖR GİRİŞİMCİLERİNE
GOLLİFA GİBİ DAĞITILACAKMIŞ !!!!!
Eski Eserler ve Müzeler Dairesi depolarında bulunan eski eserlerin müze açmak isteyen özel sektör girişimcilerine verileceği konusu gerçek anlamda skandal bir karar olduğunun öncelikle altını çizmek isterim. Dairenin çeşitli depolarında bulunan eski eserlerin devletin müzelerinde değerlendirilmesini 1983 yılından başlayarak 2014 yılına kadar her üç yılda bir tekrarlanan Kültür-Sanat Kurultaylarında eski esercilerin bir tavsiye kararı olarak Resmi Gazetede de yayınlanmıştı. Bu karar da şöyleydi: “Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’nin tasarrufundaki depolarda binlerce eski eser bulunmasına karşın K.K.T.C’nin başşehri olan Lefkoşa’da bir tek arkeoloji müzesi bulunmamaktadır. Lefkoşa’da merkezi ve çağdaş arkeoloji müzesinin kurulması konusunda 1-4.2.1983 tarihlerinde gerçekleştirilen Kültür -Sanat danışma toplantısında karara bağlanmış olmasına karşın, halen Lefkoşa’da bir tek arkeoloji müzesinin bulunmaması ciddi bir eksiklik olarak görülmektedir… BU NEDENLE K.K.T.C’NİN BAŞŞEHRİ OLAN LEFKOŞA’DA TAM TEŞEKÜLLÜ ÇAĞDAŞ VE MERKEZİ BİR ARKEOLOJİ MÜZESİNİN KURULMASI İÇİN ÇALIŞMALARIN HIZLANDIRILMASININ SAĞLANMASI GEREKLİLİĞİNE İNANMAKTAYIZ.”
Ancak aradan 38 yıl geçmiş olmasına karşın Kıbrıs’ın başkenti Lefkoşa’da bir tek merkezi ve çağdaş arkeoloji müzesinin açılmaması devletin bir ayıbı olarak değerlendirilmektedir. Devlet ile Hükümetin görev, yetki ve sorumluluklarını yerine getirmeyip depolardaki eski eserlerin kişilere dağıtmasının öngörülmesi, arkeolojik eski eserlerin açıkça kişilere peşkeş çekilmesi anlamına gelmektedir. Bugüne kadar KKTC’de özel müze açan bir kişinin iflas ettiği ve bu kişiden bir tek kuruş bile gelir elde edilmediği bilinmiyor mu? Müze depolarındaki trilyonlarca liralık eski eser ve kilise ikonu Londra ile Amerika açık artırma salonlarında satılan tablolar değillerdir. Bu kararı alınmasını sağlayanlar eğer eski eserlerin ne olup ne olmadığını gerçek anlama bilenlerden seçilmiş olsaydı böylesi yanlış bir karar alınmazdı. Yarın bu koleksiyonlar eğer düzmece bir gece baskınında çalınırlarsa sorumluluğunun hükümete ait olacağının da altını çizmiş olalım. Bu kararı alanlar ile aldırılmasını sağlayanları şiddetle kınarken, devleti görev, yetki ve sorumluluklarını yerine getirmeye çağırmayı Sosyal Sorumluluk anlayışımızın bir gereği saymaktayım. Saygılarımla.”

 

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi