Kıbrıs’ın güneyi yolsuzluktan yakınıyor

Son yapılan ankete göre Kıbrıslı Rumların en büyük sorunu “yolsuzluk”. İkinci sırada “Covid-19” salgını var. Ankete katılanların yüzde 43’ü "geçimini sağlayamıyor", yüzde 38’i ise “çok zorluk” çekiyor. Yüzde 66 ise Anastasiadis'ten "hoşnut değil".

Kıbrıs Rum Kesimi’nin devlet yayın kurumu (CyBC) tarafından Perşembe akşamı kamuoyu ile paylaşılan bin 400 kişinin katıldığı anketin sonuçlarına göre, halkın yüzde 28’i Kıbrıs Rum kesimindeki en önemli sorunun “yolsuzluk” olduğunu düşünüyor. Koronavirüs salgını ise yüzde 26 ile ikinci sorun olarak yer alıyor. Salgın sorununu, yüzde 18 ile ekonomi ve yüzde 17 ile Kıbrıs sorunu takip ediyor.

YÜZDE 68’İ İŞLERİN YANLIŞ GİTTİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR
Ankete katılanların yüzde 8’i ise, tüm bu sorunların eşit derecede önemli olduğunu düşünüyor. Ankete katılanların yüzde 52’si Kıbrıs’ta yolsuzluk sorunun devam edeceğini görüşünde iken, katılımcıların yüzde 39’u yolsuzluğun ortadan kaldırılabileceği inancını taşıyor. Katılımcıların yüzde 68’i Güney Kıbrıs’ta durumların yanlış yöne gittiğini düşünürken, yüzde 13’ü bu görüşe katılmıyor. Yüzde 9’u ise ülkenin gidişatını ne doğru ne de yanlış buluyor.

YÜZDE 43’Ü GEÇİMİNİ SAĞLAYAMIYOR
Ankete katılanların yüzde 19’u rahat bir hayat sürdürmek için yeterli gelire sahip olduğunu ifade ederken, yüzde 43’ü ise geçimini sağlayamadığını, yüzde 38’i ise geçimini sağlamakta “zorluk” ya da “çok zorluk” çektiğini dile getirdi.

DİSİ GENEL SEÇİMDE BİRİNCİ

Mayıs ayındaki parlamento seçimleri öncesinde tercih edilen partiler arasında DİSİ yüzde 19 ile birinci sırada yer alıyor. Diğer partilerin oy oranı ise şöyle:
“AKEL yüzde 17; DİKO yüzde 10.5; Yeşiller yüzde 6; bağımsızlar yüzde 5; aşırı sağcı Elam yüzde 4.5; EDEK yüzde 4; eski DİKO başkanı Marios Garoyian’ın Demokratik Grubu yüzde 3 ve Dayanışma Hareketi yüzde 1.5”. Katılımcıların yaklaşık yüzde 2.5’i başka bir alternatif için oylarını kullanacaklarını, yüzde 2’si boş oy kullanacağını söylerken, yüzde 7.5’i kararsız ve yüzde 15.5’i ise çekimser olduğunu belirtti.

ANASTASİADES HOŞNUTSUZLUK YARATIYOR
Yeşiller lideri Charalambos Theopemptou, katılımcıların yüzde 57’sinin onayını alarak, anketten en popüler siyasetçi olarak çıktı. Diğer siyasetçilerin oy oranı şöyle: Dayanışma Hareketi başkanı Eleni Theocharous yüzde 47; DİSİ başkanı Averof Neophytou yüzde 32; Diko başkanı Nicolas Papadopoulos ve Garoyian yüzde 29; Edek’in Marinos Sizopoulos yüzde 27; Akel lideri Andros Kyprianou yüzde 26; Elam başkanı Christos Christou yüzde 19.” Anket sonuçları ayrıca katılımcıların yüzde 66’sının Anastasiades’in görevini yerine getirme şeklinden hoşnutsuzluk duyduğunu da dile getirdi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi