Kadın kadının yurdudur

CTP Milletvekili Doğuş Derya, bugünkü Meclis konuşmasında İstanbul Sözleşmesine değinerek “Kadın kadının yurdudur. Buradan Türkiye'deki tüm kızkardeşlerime dayanışma belirtiyorum. Kadın dayanışması, bedenlerimizi ve yaşam hakkımızı gasp etmeye çalışanların karanlığını dağıtacak" dedi.

CTP Milletvekili Doğuş Derya’nın “1571 Kere Kendinize Gelin” başlıklı bir konuşma yaptı.Cenevre konferansına dört hafta kaldığına işaret ederek, bölgedeki konuyla ilgili gelişmeleri değerlendiren Derya, Anastasiadis’in ciddi hazırlık içinde olduğunu ancak Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın kabullerle ilgilenmekte olduğunu söyledi.

Kıbrıs işlerinin Ergün Olgun’a bırakıldığını ileri süren Derya, muhalefet vekillerinin BRT’ye çıkamadığını ancak atanmış bir kişiolan Ergun Olgun’un zoom topalntılarının BRT’den naklen verildiğini söyledi.Derya, KIB-TEK’i şaibe altında bırakıp, parçalayarak özelleştirilmesine zemin hazırlanmak istendiğini savundu.

Doğuş Derya, su, elektrik, aşı temini konusunda Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Kıbrıslı Rumlara yönelik sözlerini eleştirerek, propaganda amaçlı demeçler verildiğini savundu. Derya, kabul ziyaretlerinden birinde Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Rumlara yönelik “herifler” kelimesini kullanması da eleştirdi.Maraş ile ilgili tazminat yükünün nasıl ödeneceğini soran Derya, İki devletliliği savunurken bunun doğalgazdaki haklardan AB vatandaşlığından vazgeçmek olduğunu da söyleyin ve TMK’daki dosyaların tazminatlarının nasıl ödeneceğini açıklayın dedi.

“Erenköy’de 1571 tane fidan dikiyor. Neo-Osmanlıcı tarihsel anlatı ve şovlar yapılacak diye 1964 Erenköy direnişi bile aklınıza gelmedi, bari kendi ülkenize yönelik de bir şey söyleseydiniz” dedi. İmar Planı’nın geçmesini engelleyen UBP’nin ne zamandan beri fidan dikmeyi düşündüğünü sora Derya, “Ülkenin en güzel sahil ve mecraların peşkeş çekerken, aklınıza yeşil gelmedi” diyen Derya, “1571 kere kendinize gelen, sağlık çalışanları inim inim inliyor, esnaf kepenk kapatıyor” dedi.Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararını da eleştiren Derya, bu ve bunun gibi insan haklarına zarar veren kararlara karşı olduklarını söyledi.

Derya, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesinden sonraki 12 saat içinde 6 kadının öldürüldüğünü belirtti. Hacettepe Üniversitesinin verilerini paylaşan Derya, Türkiye’de her 1000 şiddet failinden sadece 7 kişinin cevzalandırıldığını, şiddete uğradığı için polise başvuran ladınların %52’sinin işlem yapılmadan evine gönderildiğini söyledi.

KKTC meclisinin 2011 yılında İstanbul Sözleşmesini kabul ettiğini ama hala gereklerinin yerine getirilmediğini belirten Derya,“Çocukları, genç kızları, kadınları koruyamıyoruz” dedi. Kadınların korunmasına yönelik mekanizmaların bir an önce kurulması çağrısında bulunan Derya “Kadın Kadının Yurdur, buradan Türkiye’deki tüm kızkardeşlerime dayanışma belirtiyorum. Kadın dayanışması bedenlerimizi ve yaşam hakkımızı gasp etmeye çalışanların karanlığını dağıtacak” dedi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi