Türkiye’ye yönelik 7 maddelik AB taslak raporu reddedildi

Avrupa Konseyi’nin yarınki zirve toplantısında benimsenecek 7 maddelik Ortak Açıklama taslağı, AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in sunduğu raporun dışında olması nedeniyle Rum yönetimi tarafından reddedildi. Raporun değiştirilmesi için pazartesi akşamından beri yoğun bir perde gerisi faaliyet ve istişare içerisinde olduğu öğrenildi.

Fileleftheros haberi, “Borrell Raporu Temelinde Açıklama… Lefkoşa Her Şeyin Türkiye’nin Kıbrıs Sorunundaki Tavrına Bağlı Olmasını İstiyor… Toplantı Öncesinde Anastasiadis-Miçotakis Koordinasyonu” başlığıyla aktardı.

Haberde, Rum yönetiminin reddettiği, Yunanistan’ın ise “Borrell’in dengeli yaklaşımını yansıtmadığı” görüşünde olduğu Ortak Açıklama taslağının; Türkiye konusunda yapılması gerekenlere” dair 7 maddesi şu şekilde aktarıldı:

“1-Konsey, Gümrük Birliği’ni, bütün üye devletleri kapsamasını sağlayacak şekilde modernize edilmesi yönünde çalışmalıdır.

2-Komisyon, Gümrük Birliği’nin uygulanmasında var olan zorlukların göğüslenmesi için Türkiye ile müzakerelere başlamalıdır.

3-Karşılıklı ilgi konularında üst düzeyde diyalog başlamalıdır.

4-Komisyon, Türkiye ile insanların teması konusunda iş birliğini güçlendirme yöntemlerini araştırmalıdır.

5-Komisyon Türkiye, Ürdün ve Lübnan’daki Suriyeli mültecilerin finanse edilmesi ile ilgili finans çerçevesi önermelidir.

6- Komisyon, AB-Türkiye Beyanının daha çok uygulanmasını sağlamak üzere Türkiye ile işbirliğini güçlendirmeyi incelemelidir.

7-Yüksek Temsilci, Doğu Akdeniz ile ilgili Çoklu Konferans çalışmalarını ileri götürmelidir.”

Gazete Rum yönetiminin, Zirve’den çıkacak Ortak Açıklama’ya çerçeve olmasını talep ettiği Borrell Raporundaki şu ifadeleri de aktardı:

“-Türkiye-AB ilişkilerindeki siyasi çerçeve, özellikle Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin deniz bölgelerindeki haklarını sorgulama ve Yunanistan’a karşı meydan okuma hareketlerini artırma hareketleri nedeniyle son yıllarda kötüleşti.

-2017 Crans Montana Barış Müzakerelerinden itibaren BM Avrupa Birliği ile Kıbrıs ile ilgili konferans gözlemcisi statüsünde iş birliğine devam etti ve 5+1’in temsilcileriyle temasını çok sıkı tuttu. AB, Kıbrıs sorununa dış yönleri de dâhil, BM çerçevesinde ve Güvenlik Konseyi kararlarına ve Avrupa ilkelerine uygun adil, bölgesel ve sürdürülebilir bir çözüm taahhüt etti. İki toplum arasındaki, nihayetinde anlaşmayı gündeme getirecek müzakereler Doğu Akdeniz’deki gerilimin azaltılması için gereklidir.”

Rum tarafındaki diplomatik kaynakların “istenen, Borrell raporunda ifade edilenlerin 27’lerin telekonferansından sonra yapılacak Ortak Açıklaması’nda yer almasıdır” dediğine işaret eden gazete, Anastasiadis’in telekonferansa Atina’dan katılacağı bilgisini de verdi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi