5’li konferans Türkiye’nin ilk testi
Rum basını Türkiye’nin AB ile ilişkilerinin normalleştirilmesi konusundaki ilk testinin, AB’nin Cenevre’de düzenlenecek beşli konferansa katılımı konusunda takınacağı tavır olacağını yazdı.
Alithia gazetesi, Kıbrıs Rum yönetimi ve Yunanistan’ın Ortak Açıklama taslağındaki 7 maddede değişiklik taleplerini sunduğuna işaret ettiği haberi “Beşli Konferans Türkiye İçin İlk Test… Kıbrıs-Yunanistan 27’lerin Ortak Açıklaması’nın Taslağına Tepki Gösteriyor… Ortak Talep AB’nin Cenevre’ye Katılması – (AB) Halen Guterres’ten Davet Almadı” başlığıyla aktardı.
Gazete, Türkiye’nin AB ile ilişkilerinin normalleştirilmesi konusundaki ilk testinin, AB’nin Cenevre’de düzenlenecek beşli konferansa katılımı konusunda takınacağı tavır olacağını, Kıbrıs sorununun çözümünün Türkiye-AB ilişkilerindeki ana unsur olduğunu iddia etti ve bunun, Borrell’in raporunda “açıklıkla tarif edildiğini” öne sürdü.
Habere göre Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis dün RİK’e yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorununun çözümünün Türkiye-AB ilişkilerinin normalleştirilmesinde ana unsur addedildiğini öne sürerek şunları söyledi:
“AB Dışişleri Bakanları Konseyi’nde ilk kez herkes, Avrupa Birliği’nin Kıbrıs müzakerelerinin dışında kalamayacağını ve çözümün Avrupa müktesebatına uygun olması gerektiğini dile getirdi. AB müzakerelerde hazır bulunma arzusunu gerek BM Genel Sekreteri’ne gerek Türkiye’ye iletti. Ancak şu ana kadar Genel Sekreter’in AB’ye beşli konferansa katılım için resmî bir daveti yok.”
Hristodulidis ayrıca Rum müzakere grubunun, Genel Sekreter tarafından Crans Montana konferansı sonrasında sunulan raporunda kaydedilen 6 maddeye dair hazırlıklarını yurt dışından uzmanların da katkısı ile yürütmekte olduğunu söyledi. Hristodulidis “Bu 6 maddelik çerçevede siyasi eşitlik yanında, yabancı askerlerin çekilmesi ve garantiler gibi çok önemli diğer yönler de vardır” dedi.
Politis haberi “27’lerin Ortak Açıklama Taslağı Lefkoşa’yı Tatmin Etmiyor” , Haravgi de “Türkiye’nin Sonraki Gözden Geçirilmesi Haziran’da… Zirve Karar Taslağında Türkiye’ye Teşvikler ve Karşı Teşvikler” başlığı altında özetledi.