Avrupa-Türkiye arasında pozitif gündem

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Türkiye’ye yaptırım kararlarının onaylanmasını beklediği 25-26 Mart Avrupa Konseyi, AB-Türkiye ilişkilerini iyileştirmeye odaklanacak.

Cyprus Mail’den Kyriacos Iacovides’in kaleme aldığı “Türkiye, AB ve ‘pozitif gündem” başlıklı yazısında Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Türkiye’ye karşı cezai tedbirler alacağını umduğu 25-26 Mart Avrupa Konseyi’nin AB-Türkiye ilişkilerini iyileştirmeye odaklanacağını, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yalnız olacağını belirtti.

Makalede, Brüksel merkezli bir kaynağın Sunday Mail’e verdiği demeçte, AB ile Türkiye arasındaki olumlu gündemin masada olacağı bir zamanda yaptırım fikrinden ancak bir şaka olarak bahsedilebileceğini belirttiği yer aldı.

Iacovides ayrıca AB’nin Türkiye devletine ait Petrol Anonim Ortaklığı’ndaki (TPAO) üst düzey yöneticileri kara listeye alma planlarını da dondurduğunu yazdı.

ERDOĞAN DAHA YAPICI
Almanya da dahil olmak üzere büyük üye devletlerin desteklediği Türkiye’ye yönelik uzlaşmacı yaklaşımın sonuç verdiğini belirten Iacovides son birkaç ayda, Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın daha yapıcı bir üslup benimsediğini, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile arasını düzelttiğini, Türkiye’nin Yunanistan ile deniz anlaşmazlıkları nedeniyle görüşmelere başladığını ve Türk gemilerinin Kıbrıs MEB’ine girmediğini belirtti.

Haberde ayrıca Kıbrıs hükümet sözcüsü Kyriakos Koushos’un da Türkiye’nin arama ve sondaj çalışmalarını durdurduğunu, Maraş meselesi devam etse de Yunanistan’a yönelik saldırgan tutumdan vazgeçtiğini ifade ettiği bilgisi de yer aldı.

Reuters’in haberine atıfta bulunan Iacovides, yeni ABD yönetiminin de Brüksel’i Türkiye’ye yaptırım uygulamamaya çağırdığını belirtti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın da 22-25 Mart tarihleri arasında NATO bakanlar toplantısına katılmak üzere Brüksel’de olacağını, aynı zamanda Avrupa Komisyonu başkanıyla da bir araya geleceğini yazdı.

KIBRIS MEB’İNİN İHLALİ YUNANİSTANI ENDİŞELENDİRMİYOR
Iacovides, yazısında şunları belirtti:
“Yunanistan Dışişleri Bakanı Nicos Dendias’ın Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmek üzere 14 Nisan’da Ankara’yı ziyaret edeceği haberi, Yunanistan’ın Kıbrıs’tan bağımsız olarak Türkiye ile denizcilik anlaşmazlıklarını çözme çabalarında ilerlediğinin bir göstergesiydi. Çavuşoğlu, Dendias ile Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis arasında bir görüşme düzenlenmesini görüşeceğini ve kendisinin de Atina’yı ziyaret edeceğini söyledi.

Salı günü Atina’da konuşan Dendias, Yunanistan ile Türkiye arasındaki müzakerelerin iki ülke arasındaki “tek ikili anlaşmazlığı” çözmek için ortak bir zemin bulmasını umduğunu söyleyerek, Kıbrıs sorununun artık bir Yunanistan-Türkiye anlaşmazlığı olarak görülmediğini ima etti. Türkiye’nin Kıbrıs MEB’ini ihlal etmesi de Yunanistan’ı endişelendirmiyor.”

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi