Kadınlar iş bulamıyor

İstatistik Kurumu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla kadınlarla ilgili istatistikleri açıkladı. nüfusun yüzde 46’sını oluşturan kadınlar, İşgücüne dahil olmayanların yüzde 59,2’sini oluşturuyor.

İstatistiklere göre, KKTC’de nüfusun yüzde 46’sını kadınlar oluştururken; kadınlar iş aradıkları halde iş bulmakta zorlanıyor ve istihdam konusunda nüfus oranında temsil edilmiyor.

İşgücüne dahil olmayanların yüzde 59,2’si kadınlardan oluşuyor. İşgücüne dahil olmayan kadın nüfusu, belli başlı alt gruplara göre incelendiğinde; ev hanımları yüzde 41,5 ile en büyük paya sahip. Bunu yüzde 17,9 ile öğrenciler, yüzde 17 ile emekliler ve yüzde 7,5 ile çalışamaz halde olanlar takip ediyor.

İstihdam edilen kadınlar, yüzde 90,9 oranında en çok hizmetler sektöründe yer alırken, yüzde 1,1 ile en az inşaat sektöründe çalışıyor.

Kadınların yüzde 86’sı ücretli, maaşlı ve yevmiyeli; yüzde 11,6’sı kendi hesabına ve işveren, yüzde 2,3’ü ise ücretsiz aile işçisi olarak çalışmakta.

İstatistik Kurumu Başkanı Türel Özer Öksüzoğlu tarafından yapılan açıklamada, “Böyle bir günde İstatistik Kurumu tarafından üretilen veriler ışığında, kadına ait ileriye dönük politikalarda yol gösterici olacak bazı istatistiklerin kamuoyu ile paylaşılmasının faydalı ve anlamlı olacağı inancındayız” denildi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi