5+1’e doğru…

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Jane Holl Lute, 27-29 Nisan tarihlerinde Cenevre’de gerçekleştirilecek gayriresmî beşli konferansın hazırlıkları çerçevesinde bugün Kıbrıslı liderlerle görüştü.

İlk görüşme Kıbrıslı Rum lider Anatasiadis ile gerçekleşti güneydeki haber kaynaklarına göre, Anastasiadis görüşmede, kendisinin ve Kıbrıs Rum tarafının gayriresmî beşli konferansta yapıcı tutum sergilemekte kararlı olduklarını ifade etti.

Hükümet Sözcüsü Kiriakos Kusios, görüşmeye ilişkin açıklamasında, Anastasiadis’in görüşmede ayrıca, Kıbrıs sorununa bulunacak bir çözümün BM Güvenlik Konseyi kararları, 25 Kasım 2019 tarihinde Berlin’de yapılan ortak açıklamada, Doruk Anlaşmaları, bugüne kadar varılan uzlaşılar ve yapılan çalışmalar ile AB normları temelinde olması gerektiğini vurguladığını aktardı. Habere göre Anastasiadis ayrıca, AB’nin gayriresmî beşli konferansa gözlemci olarak katılmasının, AB üyesi olan Kıbrıs için faydalı olacağına inandığını da dile getirdi. Lute’un ise görüşmede Anastasiadis’e, Kıbrıslı Türk lider Ersin Tatar’la da görüşeceğini, ardından temaslarda bulunmak için Yunanistan’a gideceğini aktardı. Lute, İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nda temaslar yapacağını da ifade etti.

TATAR: “GÜNEY’İN EGEMENLİĞİNİ KUZEYE YAYDIRMAYACAĞIZ”

Kıbrıslı Türk lider Ersin Tatar ise görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi ve basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Tatar, KKTC’nin Türkiye ile tam bir mutabakat ve uyum içinde tüm dünyaya yeni siyasetini anlatmakta olduğunu belirterek “Kendi devletimize ve egemenliğimize sahip çıkacağız. Güney’in egemenliğini ve otoritesini Kuzey’e yaydırmayacağız” dedi.

Önemli bir toplantı arifesinde olduklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, 27-29 Nisan’da Cenevre’de yapılacak toplantıda nasıl bir format izleneceğini Birleşmiş Milletler (BM) üst düzey yetkilisi Jane Hole Lute’la görüştüklerini ve Lute’la yan yana yaşayan iki eşit devletin egemenlik temelinde iş birliğini savunan yeni siyasetlerini paylaştıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar’ın üst düzey BM yetkilisi Jane Hole Lute ile görüşmesi bir buçuk saat sürdü. Görüşmede, Cumhurbaşkanlığı Özel Temsilcisi Ergün Olgun, Teknik Komiteler Koordinatörü Güneş Onar, Uluslararası İlişkiler ve Diplomasi Özel Danışmanı Prof. Dr. Hüseyin Işıksal, Müzakere Heyeti Üyeleri Oğuzhan Hasipoğlu ve Gülen Karabacak bulundu.

Cumhurbaşkanı Tatar, Lute’a ziyaret için teşekkür ettiğini belirterek başladığı konuşmasında, 27-29 Nisan tarihlerinde Cenevre’de yapılması planlanan 5+1 gayriresmî görüşme öncesinde görüşmeye ilişkin detayların konuşulduğunu ve Kıbrıs Türk tarafının bu görüşmeye de her zamanki gibi tüm iyi niyetiyle katılacağını söyledi.

Tatar, daha önce federasyon temelinde sonuç alınamayan görüşmelerin yapıldığını, bu kez farklı bir zemin arayışında olduklarını belirterek, söz konusu 5+1 toplantıda ileriye taşınabilecek ortak bir zemin elde edilip edilemeyeceğinin belli olacağını ifade etti.

“‘BM PARAMETRELERİ’ SÖYLEMİ HEM KISITLAYICI HEM YERSİZ”

Bazı kesimlerden sürekli olarak “BM parametreleri hatırlatmasının” geldiğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, bu tip söylemlerin Kıbrıs Türk tarafı açısından hem kısıtlayıcı hem de yersiz olduğunu vurgulayarak, Kıbrıs’ta bir anlaşmaya varılacaksa bunun iki eşit egemen devletin iş birliği ile yan yana yaşayacağı bir temelde olması gerektiğini aktardı.

1960 Cumhuriyeti’ne benzer bir anlaşma için öncelikle Kıbrıs Türk tarafının egemenliğinin tanınması gerektiğine vurgu yapan Cumhurbaşkanı, 1960 cumhuriyetinde Kıbrıslı Türklerin kurucu ortak olduğunu bugün Lute’a bir kez daha hatırlattıklarını ve 1963’te Rumların bu devleti alıp kaçarak işgalci durumuna düştüklerini ifade ettiklerini söyledi.

Kıbrıs Türk halkının bu gelişmeler karşısında Genel Komite’den KKTC’ye uzanan bir süreçte kendi kaderini kendisinin belirleme hakkını kullandığını kaydeden Tatar, KKTC halkının self-determinasyon hakkına her zaman olduğu gibi yine sahip çıkacağını belirtti.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi