Fransa: Kıbrıs’ta iki devlet olması mümkün değil

Fransa’nın Güney Kıbrıs’taki Büyükelçisi Salina-Grenet Catalano, "Kıbrıs’ta iki devlet olması mümkün değil" dedi. Catalano ayrıca birleşik Kıbrıs’ın AB üyesi bir devlet olacağını ve AB’nin bu süreci izlemesinin önemli olduğunu söyledi.

Alithia gazetesinin haberine göre Rum Haber Ajansı KİPE’ye röportaj veren Catalano, ülkesinin siyasi eşitlik temelindeki iki toplumlu ve iki kesimli federasyon çözümünü öngören BM kararlarına bağlı olduğunu söyledi.

Catalano, iki devletli çözümün de gerçekçi bir çözüm olmadığını; çünkü “bölünmenin”, kendileri için bir çözüm şekli olmadığını ve bu tip çözümün kalıcı olamayacağını ifade etti. Desantralize federasyon ve gevşek federasyon fikrini “çok ilginç” bulduğunu kaydeden Catalano, bu çerçevede siyasi eşitliğin en önemli konu olduğunu düşündüklerini belirtti.

Habere göre Catalano, “Bu ilkelere dayanan bir devletin hangi şekli alacağını söylemek bize düşmez. Kıbrıs’a ait olan bir süreçten bahsediyoruz; dolayısıyla müzakerecilerin ve nihayetinde Kıbrıs halkının ne istediğini söylemesi gerekir. Ancak bu temel üzerinde çalışırsak adil ve kalıcı bir çözüme ulaşabiliriz” dedi.

Catalano, AB’nin gayrı resmi konferansta hazır bulunmasının çok iyi olacağını; çünkü AB’nin bu konuda oynayabileceği bir rol olduğuna inandıklarını belirtirken, günün sonunda birleşik Kıbrıs’ın AB üyesi bir devlet olacağını ve AB’nin bu süreci izlemesi önemli olduğunu söyledi.

                                                                                                                                                                                                                                                                                       Diğer Haberler

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi