EastMed ittifakı su alıyor

Mısır, EastMed doğal gaz boru hattının güzergahının, Türkiye nedeniyle bela ve ağırlık olan Kıbrıs yerine Leviathan’dan başlayıp, Mısır’a yönelecek şekilde değiştirilmesini istedi. Öneri Kıbrıs'ın güneyinde bomba etkisi yarattı.

Yunan basınında yer alan Mısır Devlet Başkanı El Sisi, Yunanistan Başbakanı Miçotakis ve İsrail Başbakanı Netanyhu’nun EastMed doğal gaz boru hattının Kıbrıs’ı bypass ederek Mısır’dan geçmesi fikri üzerinde ciddiyetle çalıştığına dair haber Kıbrıs’ın güneyinde bomba etkisi yarattı.

To Vima isimli Yunan gazetesinde yayınlanan habere göre, El Sisi, Miçotakis ve Netanyahu’nun, EastMed doğal gaz boru hattının “Kıbrıs sorunu ve Türkiye nedeniyle bela ve ağırlık olan Kıbrıs yerine Mısır’dan geçmesi” fikri üzerinde ciddiyetle çalıştığı belirtiliyor.
Rum Yönetiminin “ortaklarının, özellikle de Yunan Başbakanı’nın bu tavrından çok büyük rahatsızlık duyduğunu ve bu projenin güzergahında haberde ifade edilen değişikliğin söz konusu olduğunu yalanlamaya çalıştığını yazan gazete, uluslararası uzman diye nitelediği Haralambos Ellinas’ın da bu gazeteye “değişen bir şey yok, proje siyasi olmaya devam ediyor” yorumuna yer verdi.

Gazete To Vima’nın haberine dayanarak El Sisi’nin Miçotakis’e “çok ilgi çekici bir fikir sunduğunu ve ikilinin bu fikri teferruatıyla görüştüğünü, daha sonra Yunan Başbakan’ın bu fikri Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’ya iletmeyi üstlendiğini yazdı.

YENİ GÜZERGAH
Habere göre El Sisi ve Miçotakis’in fikri, EastMed doğal gaz boru hattının güzergahının, Leviathan’dan başlayıp, Kıbrıs’tan geçmek yerine Mısır’a yönelecek şekilde değiştirilmesi, oradan da Mısır-Libya hattında karadan devam etmesi ve Mısır-Yunanistan MEB bölgesinden geçerek Girit’e ulaşmasıyla ilgili. Daha sonra sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) gemileri ile Avrupa’ya iletilmek üzere gerek Dedeağaç’a gerek başka bir noktaya taşınacak.

Miçotakis’in son Güney Kıbrıs ve Kudüs ziyareti sırasında bu öneri/fikri Anastasiadis ve Netanyahu ile teferruatıyla görüşüldüğünü, konunun Anastasiadis-Netanyahu görüşmesinde de ele alındığını belirten gazete, bu istişarelerin ardından Mısır’dan geniş bir heyetin Kudüs’e gittiğini ve İsrail’den Mısır’a doğal gaz boru hattı ihtimaline dair haberler çıktığını hatırlattı.

Gazete “Kıbrıs Kaybediyor, Mısır Kazanıyor” ara başlığı altında ise şu ifadelere yer verdi:
“Uluslararası uzman Haralambos Ellinas gazetemize, bu plan hayata geçirilirse jeopolitik güç açısından Kıbrıs kaybeder, Mısır kazanır dedi. Projenin sürdürülebilirliği açısından değişen hiçbir şey olmayacağını, hattın Kıbrıs ile Girit arasındaki derin denizden geçmesinden kaçınılacağını ancak hattın uzunluğunun ve halen yüksek olan inşaat masrafının (6 milyar Euro) daha da artacağını söyledi.
Ellinas ‘mega soru, bugün 5,5 dolardan doğal gaz sağlayabilen AB’nin İsrail’den Mısır’a 6 dolar maliyetle ulaşacak doğal gaza nereden alıcı bulunacağıdır. Dahası AB fosil yakıttan tamamen kurtulma eğilimindedir’ dedi.”

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi