Ertuğruloğlu: Tek şansımız başkanlık sistemi

Türkiye'nin göreve getirdiği bakanlardan, Turancılığı ile bilinen ‘şahin’ lakaplı Dış İşleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Türkiye’nin burada uygulamak istediği Başkanlık Sistemi hakkında konuştu.

23 yıldır aktif siyasetçi olan Ertuğruloğlu, “parlamenter sistemi mahvettik. Artık parlamenter sistemde kalarak bu ülkeyi daha ileri götürme şansımız kalmadı. Tek bir şansımız var, o da başkanlık sistemidir” dedi.

Aralık ayında kurulan UBP-DP-YDP Azınlık Hükümeti’nde görev alarak yeniden aktif siyasete dönen ‘şahin’ Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Türk Ajansı Kıbrıs’tan (TAK) Fezile Öksüz’e verdiği röportajda, Kıbrıs Türk halkının “başka yerlerden medet ummasının” temel nedeninin KKTC’nin yönetilmesinden duyulan memnuniyetsizlik olduğunu söyledi. Ertuğruloğlu, “popülizm ön plana geçtiği, profesyonellik ve ciddiyetin geri plana itildiği, ahbap-çavuş ilişkileriyle devletin yönetildiği ülkede parlamenter sistemde kalarak bu ülkeyi daha ileri götürme şansımız kalmadı. Tek bir şansımız var, o da başkanlık sistemidir” dedi.

PARLAMENTER SİSTEMİ MAHVETTİK

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, milletvekillerinin bakan olamadığı başkanlık sistemini, parlamenter sisteme her zaman tercih ettiğini ve gelinen aşamada ülkeyi daha ileri götürmede tek şansın başkanlık sistemine geçiş olacağına inandığını vurguladı. Ertuğruloğlu şöyle konuştu:

“Parlamenter sistem kötü bir sistem değil. Birçok ülkede başarıyla uygulanan parlamenter sisteme ilkesel olarak karşı değilim ancak ülkemizde biz parlamenter sistemi mahvettik. Çünkü popülizm ön plana geçerken, profesyonellik ve ciddiyet geri plana itildi. Ahbap-çavuş ilişkileriyle devlet yönetme alışkanlık haline geldi. Artık parlamenter sistemde kalarak, bu ülkeyi daha ileri götürme şansımız kalmadı. Tek bir şansımız var, o da başkanlık sistemi.”

Başkanlık sistemi, yeterince tartışılmadığından, gündeme geldiği zaman herkesin olumsuz tepki verdiğini, Güney Kıbrıs’ı her yönüyle örnek alanların bile başkanlık sistemi tartışmalarında olumsuz örnekleri göstererek, karşı çıktığını vurgulayan Ertuğruloğlu, Başkanlık sistemi bulunan Türkiye’de koalisyonlardan ya da erken seçimlerden söz edilmediğini, siyasi istikrar bulunduğunu ve siyasi istikrarın olduğu ülkede ekonomik istikrarın da gündeme geldiğini belirtti.

Ertoğruloğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
“Başkanlık sisteminin tek bir modeli yok ancak hepsinin ortak özelliği, milletvekilinin bakan olamamasıdır. Milletvekilinin bakan olmadığı, demokratik seçimlerle kurulabilen tek düzen başkanlık seçimidir. Temel model de ABD’deki modeldir. Hiçbir modelin yüzde yüzde mükemmel olduğu iddia edilemez çünkü insan boyutu var. Mentalitenin ne olduğu çok önemli.. Eğer diktatörlük eleştirisine açık kapı bırakılmak istenmiyorsa, bunun mekanizması Anayasa yazılırken çok rahat kurulur”

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi