Güney’de ‘siyasi eşitlik’ gerginliği

Stefanu, uzlaşılar tartışmaya açılırsa okun yaydan çıkacağını, yeni ve tehlikeli fikirler doğurup, sonu gelmeyen tartışmalara neden olacağını belirtti. Papadopulos ise "Neofitu acaba siyasi eşitlikle ilgili Türk yorumunu mu kastediyor ve bunun kabulünü mü istiyor?” dedi.

Fileleftheros gazetesi bugünkü haberinde gayri resmi beşli konferans öncesinde hareketlilik artarken, Kıbrıs sorununun yeniden siyasi arenanın odak noktası haline geldiğini ve DİKO ile DİSİ arasında konuyla ilgili tartışma yaşandığını yazdı.

Habere göre DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, siyasi eşitlik konusunda DİSİ’ye eleştirilerde bulunarak, DİSİ’nin Rum tarafının müzakerelerle ilgili pozisyonuna zarar verdiğini söyledi.

Papadopulos, “DİSİ Başkanı Averof Neofitu, siyasi eşitlik hâlihazırda verilmiş olup, BM kararlarında da 1992’den beri açıkça ifade ediliyorken, siyasi eşitliği vermemiz gerekir deyip tam olarak neyi kastediyor, Kıbrıs halkına açıklamalıdır. Hedef kitle kimdir? Acaba Neofitu vetonun ve sayısal eşitliğin kabul edilmesini mi istiyor? Acaba siyasi eşitlikle ilgili Türk yorumunu mu kastediyor ve bunun kabulünü mü istiyor?” dedi.

Gazete, DİSİ’nin Papadopulos’un bu açıklamalarına yanıtının gecikmediğini ve DİKO’nun bu soruları, siyasi eşitlik zeminindeki iki toplumlu ve iki kesimli federasyonu tartışan AKEL’e niye sormadığını ifade ettiğini yazdı.

Öte yandan Rum siyasi partilerden AKEL, EDEK ve Ekologlar-Vatandaşlar İşbirliği de, gayriresmi 5+1 konferansla ilgili açıklamalarda bulundu.

Habere göre AKEL Basın Sözcüsü Stefanos Stefanu, şu andaki en kritik meselenin, Kıbrıs sorununun çözüm zemininin, Guterres Çerçevesi’nin ve varılan uzlaşıların korunması olduğunu söyledi. Stefanu, uzlaşıların tartışmaya açılmasının okun yaydan fırlamasına ve yeni ve tehlikeli fikirler doğup, sonu gelmeyen tartışmalara yol açacağına işaret etti.

EDEK Başkanı Marinos Sizopulos, gayriresmi beşli konferansla ilgili şu ana kadarki bilgilerin Rum tarafının keşfedilmemiş sularda yüzeceğini gösterdiğini; ancak partisinin, her ne kadar karşı çıktığı noktalar olsa da, sorumlulukla hareket edeceğini belirtti.

Ekologlar-Vatandaşlar İşbirliği ise, gayriresmi beşli konferans öncesindeki gelişmelerin endişe verici olduğunu ve Anastasiadis’in her olasılığa karşı hazırlıklı olması gerektiğini kaydetti.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi