BM İnsan Hakları Konseyine üye olma isteği

Kıbrıs Cumhuriyeti tarihinde ilk kez BM İnsan Hakları Konseyine üye olmak istedi. İnsan hakları konusunda karnesi çok da parlak olmayan Kıbrıs Cumhuriyeti bilhassa Suriye savaşının ardından mültecilere karşı devletin takındığı tavır ile insan hakları örgütlerinin hedefi olmuştu.

Kıbrıs Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Nikos Christodoulides, salı günü Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tarihinde ilk kez 2025-27 dönemi için BM İnsan Hakları Konseyine üye olmak istediğini açıkladı. Dışişleri Bakanı ülkesinin bu isteğini Cenevre’de düzenlenen 46. İnsan Hakları Konseyi toplantısındaki konuşması sırasında dile getirdi.

Christodoulides konuşmasında, insan haklarının savunulmasının başından beri Kıbrıs’ın dış politikasının öncelikleri arasında yer aldığının altını çizerek bu çerçevede insan haklarının ilerletilmesi ve korunması yönünde Kıbrıs’ın tüm BM üyesi ülkelerle işbirliği yaptığını söyledi.

Bakan, Kıbrıs’ın bu yönde cinsiyet eşitliği, insan ticareti ile mücadele, çocuk ve gençlerin hakları, kültürel hakların korunması ve iklim değişikliğinin insan hakları üzerindeki etkileri gibi bir dizi konuyu içeren belli bir plan içinde çalışmaya olan taahhüdünü yineledi.

Dışişleri Bakanı ayrıca, İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin Kıbrıs’ta insan hakları konusunda yıllık raporuna da değinerek bu vesileyle Konseyi Kıbrıs’la ilgili son gelişmeler ve Kıbrıs sorununa BM karaları çerçevesinde bir çözüm bulunması amacıyla müzakerelerin yeniden başlaması amacıyla BM Genel Sekreterinin hazırlamaya çalıştığı toplantı konusunda bilgilendirdi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi