Arap ülkelerindeki kadın mühendislerin oranı Batı’dan yüksek

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), ekonomisi gelişmiş ülkelerde kadınların bilim, mühendislik ve teknoloji alanında istihdamının beklenenden düşük olduğunu, bu konuda bazı Arap ülkelerinin başı çektiğini açıkladı.

UNESCO, 11 Şubat Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü dolayısıyla kadınların “Batılı” ülkelerde teknoloji ve bilişim alanındaki istihdam seviyeleriyle alakalı bir rapor yayımladı.

Buna göre, çoğunluğunu İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı’na (OECD) üye gelişmiş ülkelerin büyük bir kısmında teknoloji alanında iş gücü açığı ve kalifiye eleman sıkıntısı çekilirken, kadınların mühendislik alanında istihdam oranı yüzde 28.

Kadınların bilgisayar bilimleri ve bilişim alanındaki lisans mezuniyet oranının ise yüzde 40 olduğu kaydedilirken, raporda, bu rakamların dünya ortalamasından düşük olduğunun altı çizildi.

OECD ülkelerine bakıldığında Fransa’da kadın mühendis istihdamının yüzde 26.1, Avustralya’da 23.2 olduğu, ABD’de ise bu oranın yüzde 20.4’e gerilediği belirtildi. Bu oran, ekonomisi hızla gelişen ve kendi teknolojisini üreten Güney Kore’de yüzde 20.1, İsviçre’de ise yüzde 16.1 ve Japonya’da ise yüzde 14 oldu.

UNESCO kadınların mühendislik alanında lisans mezuniyet oranının bazı Arap ülkelerinde ise oldukça yüksek olduğunu açıkladı. Buna göre Kuzey Afrika ülkesi Cezayir’de mühendislik bölümlerinden mezun olan kadın öğrencilerin oranı yüzde 48.5 ile başı çekerken, bu oran Fas’ta 42.2, Umman’da 43.2, Suriye’de 43.9 ve Tunus’ta yüzde 44.2 olarak gerçekleşti.

Güney Amerika ülkelerinde de bu oranın yüksek olduğu gözlemlendi. Peru’da mezun olan kadın mühendislerin oranı yüzde 47.5 ile bölgede başı çekerken, bu oran Uruguay’da yüzde 45.9 ve Küba’da yüzde 41.7 oldu.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

array(4) { ["reklam_linki"]=> string(31) "https://guvensigortakibris.com/" ["reklam_gorseli"]=> string(63) "https://bugunkibris.com/wp-content/uploads/2024/11/mavi-gif.gif" ["hangi_pragraflar_arasina_geldin"]=> string(1) "3" ["reklami_yayinla"]=> bool(true) }