UN Women: Dünya bu tarih şeridinin gerçekleşmesini göze alamaz

"Mevcut dünya liderleri kadınların karar alma sürecine dahil edilmesine öncelik vermediği sürece, bu sözcükleri okuyan hiç kimse, kadınların hükümetin ve kamusal yaşamın en üst seviyelerinde eşit olarak temsil edildiğini görecek kadar yaşamayacak."

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in yemininden Estonya Parlamentosu’nun kadın bir başbakan seçmesine kadar, kadın hakları savunucularının son haftalarda kutlayacak çok şeyi oldu. Fakat kadınların kamusal hayata katılımının artmasına rağmen eşitlik uzak bir hedef olmaya devam ediyor.

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nde (UN Women) hesabını kitabını yaptık. Mevcut eğilimler devam ederse hükümet başkanlığında toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması yaklaşık 130 yıl alacak. Diğer bir deyişle, mevcut dünya liderleri kadınların karar alma sürecine dahil edilmesine öncelik vermediği sürece, bu sözcükleri okuyan hiç kimse, kadınların hükümetin ve kamusal yaşamın en üst seviyelerinde eşit olarak temsil edildiğini görecek kadar yaşamayacak. Dünya bu tarih şeridinin gerçekleşmesini göze alamaz.

Üzücüdür ki 119 ülkenin hiçbir zaman kadın bir lideri olmadı ve şu an sadece 22 ülkenin kadın bir devlet veya hükümet başkanı var. Yönetimin her seviyesinde, kamu sektörüyle sivil toplum genelinde engeller varlığını sürdürüyor. Sadece 14 ülke kabinelerindeki kadın sayısının yüzde 50’ye ulaşmasını veya bunun üstüne çıkmasını sağlamayı başardı (Biden-Harris Yönetimi, etkileyici ve tarihsel açıdan çeşitliliğe sahip kabinelerindeki kadın oranının yüzde 48 olacağını duyurunca 15. ülke olma fırsatını kıl payı kaçırdı). Benzer şekilde, sadece 4 ülke parlamentoya çoğunlukla kadınları seçti.

Geçen yıl Bangladeş, Almanya ve Yeni Zelanda gibi kadınların liderliğindeki ülkelerin koronavirüsü defetmekte komşu ülkelerin birçoğundan daha başarılı olduğunu gördük. Kamu sektöründe kadınların yer almamasıysa hükümetleri bu karmaşık krize karşılık vermek için gereken donanımdan vahim ölçüde yoksun bıraktı. Ayrıca küresel düzeyde önceliklendirme ve işbirliğinin, süratle çok büyük işlerin başarılmasını nasıl sağlayabildiğine tanık olduk. Artık ülkeler, aşı geliştirmede yaptıkları gibi, kadınların liderlik ve karar alma süreçlerine katılımını artırmak için eylemleri hızlandırmalı.

Peki, o noktaya ulaşmak için ne gerekecek? Cinsiyet eşitliğini ilerletmek için gereken dönüştürücü değişimin tarifi siyasi iradeyle başlar. Diğer temel bileşenler arasında kamusal yaşamda kadınlar için finansman sağlama, eşit katılım için direten toplumsal cinsiyete duyarlı kurumlar ve erkeklerin toplumsal cinsiyet eşitliğinin onlara da fayda getirdiğini kabul etmesini sağlamak yer alıyor.

Analizimiz, cinsiyet kotalarının seçimle belirlenen makamlarda temsiliyeti artırmaya uğraşan ülkeler için başarılı bir araç ve temel bir adım olduğunu gösteriyor. Kadınların parlamentodaki oranının yüzde 40’a ulaştığı veya bunu geçtiği 23 ülkenin üçte ikisinden fazlasında cinsiyet kotaları uygulanıyor.

Yazan:
Phumzile Mlambo-Ngcuka
https://www.indyturk.com/node/314421/yazarlar/gerçek-eşitliği-sağlamak-için-siyasette-eşit-sayıda-kadına-ihtiyacımız-var

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi