Covid-19: Sokağa çıkma yasağı uzatıldı

Mevcut sokağa çıkma yasağı 22 Şubat'a kadar bir hafta uzatıldı. Bankalar ve paket servisler hizmete başlıyor. Üst Komite ise mutasyona uğrayan virüsün Mart ayında pik yapacağını belirtiyor.

Başbakan Ersan Saner, mevcut sokağa çıkma yasağının 22 Şubat 2021 saat 05.00’e kadar uzatıldığını, paket servisler ve bankaların hizmete yeniden başlayacağını açıkladı.

Bakanlar Kurulu’nun, Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi tarafından dün alınan kararları değerlendirmesinin ardından alınan kararlar şöyle:

1. 8-15 Şubat tarihleri arasında ilçe emniyet kurullarınca verilmiş tüm izinler 15-22 Şubat 2021 tarihleri arasında da devam edecek.
2. Matbaalar, muhasip- murakıplar, açık olan sektörler arasında yer alacak.
3. Tüm ilçelerde tüm sektörler paket ve/veya online hizmet veren işletmeler, 11:00-21:00 saatleri arasında yalnızca online ve/veya paket servis hizmetlerini verebilmek amacıyla açık olacak.
4. Pazar günleri nöbetçi eczaneler ve fırınlar dışında kalan işletmeler kapalı olacak. Fırınlar pazar günleri sadece üretim yapıp satış yapmayacaklar.
5. Bankalar, minimum personel ile mesai saatlerinde görev yapacaklardır.
6. İlçeler arası giriş çıkışların durdurulmasına ilişkin karar bir hafta daha devam edecek.
7. Kişiler, elzem ihtiyaçlarını ikametlerine en yakın işletmelerden karşılayacaklar… Bu kurala uymayanlar sokağa çıkma yasağını ihlal etmiş sayılacaklar.
8. A level sınavlarının iptal edilmesi nedeniyle Güney Kıbrıs’ta eğitim gören ve eğitimlerine online devam edemeyecek ve mezuniyetleri amacıyla yapılacak olan sınavlara katılması gereken 7. sınıf öğrencilerinin, toplu taşıma ile okullarına gidip gelmeleri kaydı ile karantina uygulaması olmaksızın okullarına gidip gelebilecekler.

ÜST KOMİTE AÇIKLADI: MART AYINDA PİK BEKLENİYOR
Başbakan Ersan Saner’in, Bakanlar Kurulu kararlarını açıklamasının ardından Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi de açıklama yaptı.
Sağlık Bakanlığı’ndan servis edilen açıklamada, gerçekleşen toplantıya; Tıbbi Genetik Uzmanı Prof. Dr. Nedime Serakıncı, epidemiyolojik raporları hazırlayan ekipte çalışan Birdal Cihangir ve Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Genetik Laboratuvar Sorumlusu Eldem Albayrak’ın da katılım gösterdiği belirtildi.

Açıklamada, alınan epidemiyolojik durum analiz raporları doğrultusunda KKTC’ye de ulaştığı saptanan mutasyona uğrayan virüsün Mart ayı içerisinde pik yapabileceğinin öngörüldüğü vurgulandı. Öte yandan, günlük hasta sayısının, taburcu olan hasta sayısından fazla olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Sağlık sistemimize her geçen gün daha fazla yük binmektedir” denildi.

YATAK BULMAKTA ZORLANIYORUZ
Üst Komite açıklamasında, yeni faaliyete giren Acil Durum Hastanesi’nin tam kapasite ile çalışmasına rağmen hastanede izlenmesi gereken Koronavirüs hastalarını yatıracak yatak bulmakta zorlanıldığı ifade edildi.

TEK KİŞİLİK ODALARDA ÜÇ KİŞİ
60 oda Acil Durum Hastanesi, 21 oda Ayaktan Tanı Merkezi, 11 oda Nöroloji Servisi olmak üzere, Koronavirüs pozitif hastaları yatırabilecek toplamda 92 tek kişilik odanın mevcut olduğu vurgulanan açıklamada, “Geçen haftalarda görülen yoğun hasta nedeniyle toplam 92 tek kişilik odada şartlar zorlanarak her odaya iki ya da üç kişi yatırılmak sureti ile 225 hasta takip edilmiştir” denildi.

YOĞUN BAKIM YÜZDE 50 DOLU
Bugün itibariyle, söz konusu merkezlerde 85 hastanın tedavisinin devam ettiği belirtilen açıklamada, “Oksijen santralimiz de yetersiz kalması ile tüpler ile oksijen takviyesi yapılmak zorunda kalınmıştır. 24 olan yoğun bakım yatak sayımız ise yüzde 50 doluluk oranı ile hizmet vermektedir” bilgilerine yer verildi.

AÇILMA İÇİN, GÜNLÜK VAKA SAYISI, TABURCU EDİLENLERDEN AZ OLMALI
Açıklamada, açılma kararının alınabilmesi için en büyük kriterlerden birinin, “günlük saptanan pozitif vaka sayısının, günlük taburcu olan hasta sayısından daha az olması” olduğuna dikkat çekilerek, “Bu süreçte vaka sayılarında istikrarlı bir düşüş olması, sağlık sistemimizdeki yükün azalması doğrultusunda aşağıda alınan kararlar yeniden değerlendirilecektir” denildi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi