Stefanu: Erdoğan’ın açıklamaları 5’li toplantıya zarar veriyor

Stefanu, konfederasyon ya da iki devletli çözümü asla kabul etmeyeceği mesajını AKEL’in ilgili tüm taraflara göndermekte olduğunu belirterek, tek seçeneğin siyasi eşitliğe dayalı iki bölgeli iki toplumlu federasyon çözümü olduğunun altını çizdi.

AKEL Basın Sözcüsü Stefanos Stefanu, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son açıklamalarını kışkırtıcı olarak niteleyerek bu açıklamaların Kıbrıs halkına karşı provokasyon teşkil ettiğini söyledi.

Erdoğan’ın açıklamalarının uluslararası hukuk ve Kıbrıs sorununun müzakere ve çözüm zeminini belirleyen BM Güvenlik Konseyi kararlarına aykırı olduğunu belirten Stefanu, aynı zamanda BM Genel Sekreteri tarafından yapılacak gayri resmi toplantıya da zarar verdiğini kaydetti.

“İki devletli çözüm Kıbrıs için bir seçenek değildir. Her türlü ayrılıkçı çözüm halkımız için yeni tehlikeli maceraların başlangıcı olacaktır. Kıbrıslırumlar için kendi yurtlarının yarısını sonsuza dek kaybetmeleri anlamına gelecektir. Kıbrıslıtürkler için toplumsal varlıklarının kademeli olarak yok olması anlamına gelecektir” diyen Stefanos Stefanu, bölünmenin adada öngörülemeyen tehlikelerle birlikte yeni bir kalıcı gerilim ve güvensizlik döngüsüne yol açacağı uyarısında bulunarak, yurdunu seven Kıbrıslırum veya Kıbrıslıtürk, her Kıbrıslının iki devletli çözüm fikrini kesin olarak reddetmesi gerektiğinin altını çizdi.

Stefanu, konfederasyon ya da iki devletli çözümü asla kabul etmeyeceği mesajını AKEL’in ilgili tüm taraflara göndermekte olduğunu belirterek, tek seçeneğin BM Güvenlik Konseyi kararlarında tanımlandığı gibi siyasi eşitliğe dayalı iki bölgeli iki toplumlu federasyon çözümü olduğunun altını çizdi.

Stefanu bu hedefe ulaşmanın tek yolunun ise müzakerelerin Guterres Çerçevesi ve kaydedilen yakınlaşmalar temelinde Crans Montana’da kaldığı yerden devam etmesi olduğunu vurguladı.

Stefanu, sadece yurdumuzun ve halkımızın kurtuluşu ve yeniden birleşmesiyle gelecek nesillere barış ve güvenlik dolu bir gelecek sağlanabileceğini kaydetti.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi