İrlandalı Bakandan Kıbrıs’ta çözüm: İrade, kararlılık ve taviz

İrlanda Dışişleri ve Savunma Bakanı Simon Coveney Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik 5+1 görüşmelerinin BM Genel Sekreteri himayesinde devam ettirilmesine yönelik olumlu gelişmelerin umut verici olduğunu vurguladı.

Coveney, “Biz İrlanda’da çatışmaların çözülmesi ve barışa ulaşmanın ne kadar zor ve karmaşık bir süreç olduğunu biliyoruz. Farklı zamanlarda bizler bunu yaşadık. Kendi adamızdaki deneyimlerimiz bize şunu gösteriyor ki bu yıllar boyu sürebilecek bir çalışma ama aynı zamanda kararlılık, belli siyasi bir irade ve karşılıklı taviz vererek çözümlere ulaşılabileceğine inanıyoruz” dedi.

Coveney ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara’da yaptıkları görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

Basın toplantısında konuşan Coveney, Türkiye ile AB arasında yaşanan gelişmelere ilişkin de değerlendirmede bulundu.

Görüşmelerde Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkileri, ikili ilişkiler ve bölgesel konuların ele alındığını ifade eden Coveney, İrlanda’nın 1 Ocak itibarıyla BM Güvenlik Konseyi geçici üyelik görevine seçildiğini belirtti.

Bu üyelik kapsamında ilk ziyaretlerden birini Türkiye’ye yaptığını kaydeden Coveney, konsey üyeliği boyunca barışın oluşturulması, çatışmaların önlenmesi konusunda çalışmaların güçlendirilmesi ve hesap verebilirliğin artırılması konularının üç temel ilkeleri olduğunu söyledi.

TAK

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi