Bilim insanlarından ölümcül virüs uyarısı: Nipah

Hollanda merkezli Access to Medicine Foundation örgütü, Nipah adlı virüse karşı uyardı. Örgüt, yüzde 40 ila yüzde 75 arasında ölüm oranına sahip virüs hakkında “Nipah her an patlayabilir” dedi.

İngiliz Guardian gazetesi, yüzde 75’lik ölüm oranına sahip büyük bir pandemiye yol açabilecek potansiyeldeki Nipah adlı virüs hakkında bir bilimsel araştırma yayınladı. Hollanda merkezli Access to Medicine Foundation sivil toplum örgütünün uzmanlarına göre, bilimsel adı Nipah henipavirus adlı Nipah virüsü her an enfeksiyonu tetikleyebilir.

Access to Medicine Foundation Yönetici Direktörü Jayasree K Iyer “Nipah her an patlayabilir. Bir sonraki salgın ilaca dirençli bir enfeksiyon olabilir” dedi. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerine göre, virüs belirtisiz seyredebilir, aynı zamanda ciddi solunum sorunları, beyin iltihabı, beyin ödemi ve yüzde 40 ila 75 arasında ölüm oranına yol açabilir. Nipah, insana yarasa ve domuzlardan ya da virüsün bulaştığı yemekten geçebiliyor. Hastalık ayrıca insandan insana geçiyor. Uzmanların sözlerine göre, virüsün doğal taşıyıcısı büyük yarasalar.

The Guardian’ın haberindeki araştırmanın metninde, “Yeni salgın, ilaca dirençli enfeksiyondan kaynaklanacak” ifadesine yer verildi. DSÖ, tarafından Nipah virüsü insanlık için en tehlikeli virüsler listesine dahil edildi. Bu hastalığın tedavisi için bir ilaç veya aşı bulunmuyor. İlaç firmalarının henüz Nipah’a karşı ilaç geliştirme yönünde bir projesi de yok.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi