Aşı telaşı başladı: Yan etki görenlere uyarılar

Türkiye’den dün 20 bin doz gelen Covid-19 aşısı bugün devlet yetkililerine uygulanmaya başlandı. Cumhurbaşkanı, başbakan, bakanlar ve çalışanları ile sağlık görevlileri bugün Çin menşeli Sinovac aşısını oldular. Sağlık Bakanı Ali Pilli milletvekillerinin de bugün aşılanmaya başladığını söyledi ancak bu bilgi Bugün Kıbrıs kaynaklarıyla doğrulatamadı. Birçok vekilin habersiz olduğu tespit edildi.

Devlet yetkililerinin aşı vurulma anında yarattığı kargaşayı aktaran video ve fotoğraflar sosyal medyada eleştirilere neden oldu. Gülgün Vaiz, Ahmet Varış gibi doktorlar da aşı olduklarına dair fotoğraflar paylaştı.

65 YAŞ ÜSTÜ AŞI OLMAK İÇİN E-MAİL GÖNDERECEK

Yapılan açıklamaya göre yarından itibaren öncelikli olarak 65 yaş üstü yurttaşlar aşılanacak. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre bu kriterdeki yurttaşların [email protected] mail adresine başvuruda bulunmaları gerekiyor.

Açıklamada ayrıca başvurularda, kimlik, ikamet  ve telefon numara bilgilerinin de belirtmesi gerektiği duyuruldu.

AŞININ YAN ETKİLERİ KARŞISINDA YAPILACAK:

TC Sağlık Bakanlığınca, Kovid-19 aşısının yan etkilerine karşı yapılacaklar konusunda bilgilendirmede bulunuldu.

Bakanlığın, “https://covid19asi.saglik.gov.tr” internet sayfasındaki “Yan Etkilerle Karşılaşıldığında Yapılacaklar” başlıklı açıklamada, aşı sonrasında sık olarak karşılaşılabilecek durumlar ve bunlara yönelik destekleyici yaklaşımlara yer verildi.

ŞİŞLİK OLURSA BUZ DEĞİL, SOĞUK HAVLU

Buna göre, “aşı uygulanan bölgede ağrı/şişlik/kızarıklık” varsa, aşı uygulanan kola yüksekte olacak şekilde pozisyon verilmesi ve soğuk uygulama yapılması gerekiyor.

Soğuk suyla ıslatılmış bir havlunun aşı yapılan bölgeye uygulanması önerilen açıklamada, bu sırada cilde doğrudan buz temas ettirilmesinden kaçınılması gerektiği de belirtildi.

AĞRI KESİCİLER KULLANILABİLİR

Ayrıca söz konusu durumda parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanılabileceği bildirildi.

Aşı sonrası “yorgunluk” belirtisi olanlara ise “İstirahat ediniz, yeterli sıvı aldığınızdan emin olunuz.” önerisinde bulunulan açıklamada, diğer belirtilere ilişkin şunlar kaydedildi:

“Hafif ateş, titreme: İstirahat ediniz, yeterli sıvı aldığınızdan emin olunuz, parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.

Baş ağrısı: Parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.

Kas/eklem ağrısı: İstirahat ediniz, yeterli sıvı aldığınızdan emin olunuz, parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.

KUSMA DURUMUNDA HASTANEYE BAŞVURUN

Kusma/ishal: Bol sıvı takviyesi yapabilirsiniz, beslenmenizi ishal diyetine uygun olarak düzenleyebilirsiniz. Ağızdan sıvı ve gıda alınamayacak kadar kusma olması durumunda sıvı kaybı olabileceğinden sağlık kuruluşuna başvurunuz.”

Açıklamada ayrıca, Kovid-19 aşısı uygulamasından sonra bunların dışında aşıyla ilişkili olabileceği düşünülen bir rahatsızlık hissedilmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiği anlatıldı.

 

Ajanslar

 

 

 

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi