Çavuşoğlu: Federal çözüm bir yanılsama

Son dönemde Kıbrıs Sorununda paradigma değişikliğine giden Türkiye’nin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bir Türk tezi olan federasyonun Kıbrıs’ta iki toplumlu, iki bölgeli sürdürülebilir bir çözüm sağlayabileceğine inanmanın sadece bir “yanılsama” olacağını söyledi.

Kıbrıs Sorununa adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözümün ancak gerçeklere dayanmasıyla mümkün olacağını belirten Çavuşoğlu, bu nedenle müzakere edilen iki devletli anlaşmayı düşünmenin zamanı geldiğine inandıklarını vurguladı. Çavuşoğlu, Küresel Gazeteciler Konseyi’nin yayın organı Küresel Medya dergisine; Yukarı Karabağ, Kıbrıs, Doğu Akdeniz ve Libya başta olmak üzere dış politikada 2020 yılına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kıbrıs meselesine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Çavuşoğlu, “Başarısızlığın basit bir nedeni var. Kıbrıs Rum tarafı, adanın ortak sahipleri olan Kıbrıslı Türklerle iktidarı ve serveti paylaşmak istemiyor.” ifadelerini kullandı.

Kıbrıs’ın güneyinin, Kıbrıslı Türklerle ortaklık nedeniyle “sözde üniter devletten” vazgeçmek istemediğini belirten Çavuşoğlu, bu nedenle iki toplumlu, iki bölgeli federal modelin sürdürülebilir bir çözüm sağlayabileceğine inanmanın sadece bir “yanılsama” olacağını söyledi.

TATAR’I SEÇMEK…

Bu nedenle, müzakere edilen iki devletli anlaşmayı düşünmenin zamanı geldiğine inandıklarını vurgulayan Çavuşoğlu, ekimde Kıbrıs Türklerinin Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ı seçerek iki devletli çözüm konusunda müzakere etme isteğini dile getirdiğini belirtti. Çavuşoğlu, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de barış ve istikrarı sağlamaya kararlı olduğunun altını çizerek “Attığımız olumlu adımlarla bunu tekrar tekrar göstermeye çalışıyoruz. Ne yazık ki, Yunanistan iyi niyet çabalarımıza karşılık vermiyor. Önümüzdeki dönemde AB’den beklediğimiz şey, bazı üye devletlerin dar çıkarlarına değil, daha büyük stratejik çıkarlarına öncelik vererek vizyoner bir duruş benimsemektir. AB’nin Türkiye-AB ilişkilerinde diyalog ve olumlu gündem yaratarak ilerleme kaydetmesini bekliyoruz. Türkiye bunun için her türlü çabayı desteklemeye hazırdır.” dedi.

 

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi