Bu Memleket, “kaldığımız yerden devam” diyor

Bu Memleket Bizim Platformu (BMBP), Kıbrıslı Türk lider Ersin Tatar’ın ve Türkiye yetkililerinin Kıbrıs Sorunu konusunda iki devletli çözüm önerilerini kapsayan açıklamalarının, Kıbrıslı Türklerin görüşlerini yansıtmadığını belirterek Birleşmiş Milletlere mektup gönderdi. Başkalarına da bir dizi mektup gönderildiğini belirten yetkililer, Avrupa Parlamentosu Başkanı David Sassoli, Avrupa Konseyi Başkan Yardımcısı Josep Borell, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel’in yanı sıra Türkiye ve Kıbrıs Cumhuriyeti kamuoyu ve BM’nin 5 daimî temsilcisine de bu mektupları ulaştırdıklarını belirttiler.

Bu Memleket Bizim Platformu dün de Kıbrıs’ta bir çözümle ilgili Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’e ve temsilcisi Jane Holl Lute’a iletilmek üzere hazırladığı mektubu, BM yetkililerine teslim etti. Platform üyesi siyasi parti, sendika, STÖ ve kuruluşların temsilcileri hazırlanan mektubu saat 12.00’de Ledra Palace geçiş noktasında BM yetkilisine verdi.

 

MEKTUBA NELER YAZILDI?

Platform adına basına açıklama yapan KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, 2000’li yıllarda oluşturulan BMBP’nin bugün yeniden hayata geçirildiğine işaret ederek, Kıbrıslı Türklerin gerçek siyasi iradesini ortaya koymak adına temaslarını sürdürdüğünü belirtti. TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na Kıbrıs Sorununu iyi öğrenmesi tavsiyesinde de bulunan Elcil, daha önce federasyona dayalı çözüm istencinin ilk kez Türkiye tarafından ortaya konulduğunu hatırlattı. Elcil, Platformun pandemi konusunda bir rahatlama sağlandığı anda yurtdışındaki temas ve lobi faaliyetlerine devam edeceğinin de altını çizdi.

Mektubun tam metni şöyle:

Sn: Jane Holl Lute,

BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Temsilcisi.

 

Bu Memleket Bizim Platformu, Kıbrıs’ta Federal Birleşik Kıbrıs’a inanan siyasi parti, sendika ve sivil toplum örgütlerinden oluşmakta ve Kıbrıs Türk toplumunun iradesini temsil etmektedir.

Kıbrıs sorununun çözümü yönünde yüklendiğiniz zor görevi memnuniyetle karşılıyor ve sizlere başarılar diliyoruz.

Kıbrıs’ta bulunacak çözümün, BM Güvenlik Konseyi kararları temelinde, iki bölgeli, iki toplumlu, siyasi eşitlik temelinde, tek egemenliği, tek vatandaşlığı ve uluslararası tek temsiliyeti olan Federasyon olması gerektiğine inanıyoruz. Kıbrıs Türk toplumu 24 Nisan 2004 referandumunda iradesini bu çerçevede ortaya koymuştur.

Görüşme süreçlerinde masaya getirilmeye çalıştırılan iki ayrı egemen devlete dayanan çözüm talebi, Kıbrıs Türk toplumunun iradesini temsil etmemektedir.

Bu Memleket Bizim Platformu sizlerden, BM kararları çerçevesinde inisiyatif almanızı ve görüşmeleri Guterres Belgesi temelinde, Crans Montana’da ve Berlin’de üzerinde uzlaşılan konulara saygı göstererek, kaldığı yerden başlatmanızı talep etmektedir. Görüşmelerin erken bir zamanda federal çözümle sonuçlanması en büyük arzumuzdur.

Bir kez daha yurdumuza hoş geldiniz der, çalışmalarınızda başarılar dileriz.

Saygılarımızla,

BU MEMLEKET BİZİM PLATFORMU

(KTÖS, KTOEÖS, KTAMS, TÜRK-SEN, DEV-İŞ, KOOP-SEN, GÜÇ-SEN, BES, ÇAĞ-SEN, TIP-İŞ. BASIN-SEN, CTP, TDP, BKP, YKP, TKP-YG, Bağımsızlık Yolu)

 

 

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi