⁠Hristodulidis’in “DİSİAKEL” çıkışı siyasi krize dönüştü

Kıbrıslı Rum lider Nikos Hristodulidis’in DİSİ ve AKEL’i aynı siyasi çizgide olmakla suçlaması, hükümet ile iki muhalefet partisi arasındaki gerilimi büyüttü. Tartışmanın merkezinde, yarı kamusal kuruluşların yönetim kurullarına yapılan atamalar ve liyakat iddiaları bulunuyor.

Bugün Kıbrıs

Kıbrıslı Rum lider Nikos Hristodulidis’in DİSİ ile AKEL’i birlikte tanımlamak için kullandığı “DİSİAKEL” ifadesi, hükümet ile muhalefet arasında sert tartışmalara neden oldu.

Güney basınına yansıyan haberlere göre gerilim, yarı kamusal kuruluşların yönetim kurullarına yapılan son atamaların ardından başladı. DİSİ ve AKEL, atamalarda liyakat ve şeffaflık ilkelerinin uygulanmadığını savunarak hükümeti eleştirdi.

95 ATAMANIN 21’İ ÖNERİ LİSTESİNDE YOKTU
DİSİ, devlet kurumlarına yapılacak atamaları değerlendiren Danışma Kurulu’nun hükümetin siyasi tercihlerine “liyakat örtüsü” olarak kullanıldığını savundu.

Parti, yarı kamusal kuruluşlara atanan 95 kişiden 21’inin Danışma Kurulu’nun önerdiği isimler arasında bulunmadığına dikkat çekerek hükümetten gerekçe istedi.

AKEL ise liyakatli ve şeffaf yönetim vaadinin yerine getirilmediğini, atamaların Hristodulidis’in 2028’de yeniden seçilme planının bir aracına dönüştürüldüğünü öne sürdü.

HRİSTODULİDİS: ATAMA PARTİSİ BİTTİ
Hristodulidis, iki partinin eleştirilerine karşılık geçmişte yarı kamusal kuruluşlardaki görevlerin siyasi partiler arasında paylaştırıldığını savundu.

Danışma Kurulu’yla bu uygulamaya son verdiklerini söyleyen Hristodulidis, DİSİ ve AKEL’in açıklamalarının aynı içerikte ve aynı zamanda yapılmasını eleştirdi. İki partinin bundan sonra ortak açıklama yayımlayabileceğini söyleyerek “DİSİAKEL” ifadesini kullandı.

AKEL: ATAMA PARTİSİ DAHA DA BÜYÜDÜ
AKEL, Hristodulidis’e verdiği yanıtta “atama partisinin” sona ermediğini, aksine daha da büyüdüğünü savundu. DİKO Başkanı’nın Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na atanmasını istediği kişilerin listesiyle gittiği iddialarını hatırlattı.

DİSİ ise hükümetten Danışma Kurulu’nun önerileri dışında görevlendirilen 21 kişinin kimler olduğunu ve hangi gerekçelerle atandığını açıklamasını istedi.

Hükümet Sözcüsü Konstantinos Letimbiotis de DİSİ ve AKEL’in birçok konuda aynı zamanda, aynı gerekçelerle ve aynı hedefe yönelik açıklamalar yaptığını savunarak Hristodulidis’in çıkışını destekledi.

DAUSEN

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi