Tarihi teklif 467 vekilin rekor oyuyla TBMM’den geçti

Türkiye’de iktidarın “Terörsüz Türkiye” olarak adlandırdığı yeni çözüm sürecinin yasal zeminini oluşturan çerçeve yasa, TBMM Genel Kurulu’nda 467 milletvekilinin desteğiyle kabul edildi. Silah bırakan PKK mensuplarının toplumsal ve siyasal yaşama dönüşünü düzenleyen yasa genel af içermiyor; uygulama, örgütün fesih ve silah bırakma kararının devlet tarafından teyit edilmesinin ardından başlayacak.

Türkiye’de yaklaşık bir yıldır devam eden çözüm süreci çalışmalarının ardından hazırlanan “Millî Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Teklifi”, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.

12 maddeden oluşan teklif üzerindeki görüşmeler yaklaşık 12 saat sürdü. Açık oylamada 561 milletvekili oy kullandı; teklif 467 “evet”, 87 “hayır” ve 7 “çekimser” oyla kabul edildi.

AKP, MHP, DEM Parti, Yeni Parti ve Yeni Yol grupları ile HÜDA PAR, Türkiye İşçi Partisi ve Emek Partisi milletvekilleri yasaya destek verdi. Yeniden Refah Partisi çekimser kaldı. Ret oylarının 54’ü Yeni Parti, 29’u İYİ Parti milletvekillerinden geldi. İki CHP’li, bir Demokrat Partili ve bir bağımsız milletvekili de “hayır” oyu kullandı.

GENEL AF GETİRMİYOR
Yasa, silah bırakan PKK mensuplarının bir bölümünün toplumsal ve siyasal yaşama dönüşünün hangi koşullarda gerçekleştirileceğini düzenliyor.

Ancak düzenleme genel af öngörmüyor. PKK lideri Abdullah Öcalan’ın hukuki durumuna ilişkin de yasada özel bir hüküm bulunmuyor.

Yasanın uygulanması için öncelikle Millî Güvenlik Kurulu’nun, PKK/KCK ile bağlantılı yapıların kendilerini feshettiğini ve silahlarını tamamen bıraktığını tespit ve teyit etmesi gerekiyor.

Altı aylık uygulama süresi, bu tespitin ardından alınacak MGK kararının Resmî Gazete’de yayımlanmasıyla başlayacak. Yasa kapsamında kamu kurumlarına verilen görevlerin ivedilikle yerine getirilmesi öngörülüyor.

BİR YILLIK KOMİSYON ÇALIŞMASI
Çerçeve yasa, Abdullah Öcalan’ın çağrısı, PKK’nın fesih ve silah bırakma kararı ile 5 Ağustos 2025’te çalışmalarına başlayan Millî Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’nun hazırladığı raporun ardından gündeme geldi.

Yaklaşık bir yıl çalışan komisyonda 140’a yakın kişi dinlendi ve siyasi partiler ile farklı toplumsal kesimlerin temsilcileriyle onlarca görüşme yapıldı.

Komisyonun kuruluşundan tam bir yıl sonra, yaklaşık 360 milletvekilinin imzaladığı teklif 5 Ağustos’ta TBMM Başkanlığına sunuldu. Teklif, Adalet Komisyonu’nda 18 saat süren görüşmelerin ardından kabul edilerek 10 Ağustos’ta Genel Kurul gündemine taşındı.

ÖZEL: BARIŞIN ÖNÜNDE DURMAYACAĞIZ
Yeni Parti Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin yasa konusunda farklı görüşlere sahip olmasına rağmen barış sürecinin önünü açmak için teklife destek verdiklerini söyledi.

Özel, milletvekillerinin kendi seçim bölgelerindeki toplumsal eğilimleri de dikkate alarak oy kullandığını belirtirken, Yeni Parti grubundan 54 milletvekili teklife “hayır” dedi.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ise çatışmaların sona ermesinin Türkiye’nin ortak geleceği açısından tarihî önem taşıdığını belirterek, yasanın kalıcı barışın başlangıcı olması çağrısında bulundu.

İYİ PARTİ’DEN SERT MUHALEFET
İYİ Parti milletvekilleri Genel Kurul’a Türk bayraklı atkılarla girerek düzenlemeye karşı çıktı. İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, yasayı Türkiye’nin millî kimliğine ve Cumhuriyet’e yönelik bir “kalkışma” olarak nitelendirdi.

Dervişoğlu ayrıca sürecin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden adaylığının önünü açacak daha geniş bir siyasi planın parçası olduğunu öne sürdü.

KURTULMUŞ: TARİHÎ BİR BAŞARI
Oylamanın ardından açıklama yapan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, 467 kabul oyunun Türkiye siyasetinde çok nadir görülen bir uzlaşmayı gösterdiğini söyledi.

Komisyon çalışmalarının “Terörsüz Türkiye” hedefinin kapısını araladığını ifade eden Kurtulmuş, yasanın kabul edilmesiyle bu kapının açıldığını savundu.

Oylamanın ardından TBMM Genel Kurulu kapandı ve Meclis 1 Ekim’e kadar tatile girdi.

DAUSEN

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi