Üstel: “Filo Jet faciası için Meclis araştırma önergesi sunduk”
Başbakan Ünal Üstel, Filo Jet faciasının tüm yönleriyle araştırılması amacıyla hükümetin Cumhuriyet Meclisi’ne araştırma önergesi sunduğunu ve Meclis’te araştırma komitesi kurulmasını talep ettiğini açıkladı. Kazada en alttan en üste kadar sorumluluğu bulunan herkesin hukuk karşısında hesap vereceğini belirten Üstel, derin deniz aramalarının 554 metre derinlikte çok zor şartlarda sürdüğünü de aktardı.
Üstel: “Filo Jet faciası için Meclis araştırma önergesi sunduk”
Başbakan Ünal Üstel, Filo Jet faciasının tüm yönleriyle araştırılması amacıyla hükümetin Cumhuriyet Meclisi’ne araştırma önergesi sunduğunu ve Meclis’te araştırma komitesi kurulmasını talep ettiğini açıkladı. Kazada en alttan en üste kadar sorumluluğu bulunan herkesin hukuk karşısında hesap vereceğini belirten Üstel, derin deniz aramalarının 554 metre derinlikte çok zor şartlarda sürdüğünü de aktardı.
Bugün Kıbrıs
Başbakan Ünal Üstel, Girne Limanı’nda kayıplarından haber bekleyen ailelerle bir araya geldi. Ailelere basına kapalı olarak son gelişmeler hakkında bilgi veren Üstel, görüşmenin ardından basın mensuplarının karşısına çıkarak Filo Jet faciasına ilişkin yürütülen çalışmalar hakkında açıklama yaptı.
Üstel, hükümetin kazanın araştırılması amacıyla Cumhuriyet Meclisi’ne araştırma önergesi sunduğunu açıkladı. Meclis’in tatilde olduğunu ve olağan çalışmalarına ekim ayının ilk haftasında başlayacağını hatırlatan Üstel, normal açılış öncesinde araştırma sürecinin başlatılması amacıyla harekete geçtiklerini belirtti.
“MECLİS’TE ARAŞTIRMA KOMİTESİ KURULMASI İÇİN MÜRACAATIMIZI YAPTIK”
Üstel, hükümetin kazanın nedenlerinin ve sorumlulukların ortaya çıkarılması için Meclis araştırma komitesi kurulmasını istediğini belirterek, “Biz hükümet olarak bu kazanın araştırılması için Cumhuriyet Meclisi’mize bir araştırma önergesi veriyoruz. Bu konuda Cumhuriyet Meclisi’mizde de bir araştırma komitesi kurulması ve çalışmaların Cumhuriyet Meclisi’nde başlaması için dünden itibaren müracaatımızı yapmış bulunmaktayız” dedi.
Üstel, araştırma çalışmalarının devam edeceğini belirterek kazaya neden olan ihmal ya da başka herhangi bir unsurun ortaya çıkarılması gerektiğini söyledi. Sorumluluğu bulunan kişilerin konumuna bakılmaksızın hesap vereceğini vurgulayan Üstel, “Bu kazaya sebep her neyse, ihmal burada veya herhangi bir konu ne olursa olsun, kazanın yaşanmasında ve bu vefat eden insanlarımızın en alttan en üste kadar sorumlusu kim veya kimler ise hukuk karşısında bunun hesabı verilecek” dedi.
ARAMALAR 554 METRE DERİNLİKTE DEVAM EDİYOR
Basın mensuplarının arama çalışmalarının ne zaman tamamlanabileceğine ilişkin sorusu üzerine Üstel, kesin bir süre vermenin mümkün olmadığını belirtti. Deniz Kuvvetleri ekiplerinin 7 gün 24 saat esasına göre çalışma yürüttüğünü kaydeden Üstel, operasyonun teknik niteliğine ve çalışma koşullarının güçlüğüne işaret etti.
Üstel, “Umut hiçbir zaman tükenmez. Biz umutların gerçeğe dönüşmesi için Deniz Kuvvetlerimizin her bireyiyle, en alttan en üste kadar yedi yirmi dört çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ama o doğrultuda kesin ne zaman sonuçlanacağı teknik bir konu olduğu için onu cevaplayamıyoruz” dedi.
Çalışmaların 554 metre derinlikte yürütüldüğünü belirten Üstel, “Tamamen teknik bir konu ve bilinmesini isterim ki çok zor şartlarda 554 metre derinlikteki bir çalışmadan bahsediyorum arkadaşlar. Burada hepinizin bu çalışmanın ne kadar zor olduğunu bilmenizi istiyorum” ifadelerini kullandı.
KİMLİK TESPİTİ NALBANTOĞLU HASTANESİ’NDE YAPILACAK
Üstel’e, arama çalışmaları sonucunda ulaşılan naaşların kimliklerinin belirlenip belirlenmediği de soruldu. Kimlik tespitine ilişkin henüz açıklanabilecek bir bilgi bulunmadığını belirten Üstel, naaşların Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde yapılacak kimlik tespitinin ardından ailelere bildirileceğini söyledi.
Üstel, ailelere ve kamuoyuna akşam saatlerinde yeniden bilgi vereceğini kaydetti.















