Politis: Avrupa İsrail’e baskıyı artırırken Kıbrıs ters yönde ilerliyor

Politis yazarı Kyriakos Pierides, Avrupa’da İsrail’in Batı Şeria politikalarına karşı somut ekonomik önlemlere yönelen ülkelerin sayısı artarken Kıbrıs Cumhuriyeti’nin İsrail’le “stratejik ortaklığını” daha da derinleştirdiğine dikkat çekti. Pierides, “Uluslararası hukuku Kıbrıs sorununda temel alan Lefkoşa, İsrail söz konusu olduğunda neden aynı çizgide değil?” sorusunu gündeme taşıdı.

Bugün Kıbrıs

Politis’te bugün yayımlanan Kyriakos Pierides imzalı analizde, Avrupa’da İsrail hükümetine yönelik yaklaşım değişirken Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bunun aksi yönünde hareket ettiği savunuldu.

Pierides, Fransa ve İspanya öncülüğündeki sekiz AB ülkesi ile İngiltere, Kanada, Norveç ve İzlanda’nın Batı Şeria’daki İsrail yerleşimlerine karşı sözlü kınamanın ötesine geçerek ekonomik önlemleri desteklemeye başladığını belirtti.

Belçika ve Hollanda’nın da benzer bir doğrultuda ilerlediğine dikkat çekilen yazıda, Kıbrıs Cumhuriyeti ve Yunanistan’ın ise bu diplomatik hareketliliğin dışında kaldığı ifade edildi.

ULUSLARARASI HUKUK VURGUSU
Pierides, ortaya çıkan tablonun Kıbrıs Cumhuriyeti açısından önemli bir çelişki yarattığını savundu.

Analizde, Lefkoşa’nın Kıbrıs sorununda uluslararası hukuk, BM kararları, AB’nin ortak tutum alması ve gerektiğinde Türkiye’ye yaptırım uygulanması çağrısında bulunduğu hatırlatıldı.

Buna karşın İsrail’in Batı Şeria politikaları söz konusu olduğunda aynı yaklaşımın sergilenmediği belirtilerek, “Lefkoşa burada ters yönde ilerliyor” değerlendirmesi yapıldı.

HERZOG ZİYARETİNİN ZAMANLAMASINA DİKKAT ÇEKTİ
Pierides, bu gelişmelerden yalnızca iki gün sonra İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un Kıbrıs’a davet edilmesini ve iki ülke arasındaki “stratejik ortaklığın her düzeyde derinleştirilmesi” mesajı verilmesini de eleştirdi.

Yazıda, önemli Batılı ülkeler İsrail hükümeti üzerindeki siyasi ve ekonomik baskıyı artırmaya çalışırken Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tam tersine İsrail’le ilişkilerini güçlendirme mesajı verdiği savunuldu.

Herzog’un Nikos Hristodulidis’i İsrail’in “çok iyi dostu” olarak tanımladığı ve iki ülke arasındaki ilişkiyi “benzersiz ortaklık” olarak nitelendirdiği de hatırlatıldı.

“KÜÇÜK BİR DEVLET İÇİN ÇİFTE STANDARDIN SINIRI VAR”
Pierides yazısını, dış politikanın yalnızca ahlaki ilkeler üzerinden yürütülemeyeceğini, devletlerin çıkarlarını ve güç dengelerini de dikkate aldığını belirterek tamamladı.

Ancak Kıbrıs Cumhuriyeti gibi varlığını uluslararası hukuk temelinde savunan küçük bir devlet açısından “çifte standardın” sınırları olması gerektiğini savundu.

DAUSEN

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

Çatalköy Belediyesi

Çatalköy Belediyesi