Moral: “Suç işleyip deport edilenleri geri getirmekle mi güvenlik sağladınız?”

HP Sözcüsü Aral Moral, Üstel’in “güvenli ülkeyiz” sözlerine, suç işlediği için deport edilen kişilerin geri dönüşünü sağlayan 2024 kararnamesini hatırlatarak karşılık verdi.

Bugün Kıbrıs

Halkın Partisi Sözcüsü Aral Moral, hükümetin güvenlik politikalarını eleştirirken 2024 yılında Abubakar Uthman vakasının ardından çıkarılan kararnameyi yeniden gündeme taşıdı. Moral, söz konusu düzenlemenin yalnızca Uthman’ın durumunu çözmekle sınırlı kalmadığını, daha önce işledikleri suçlar nedeniyle sınır dışı edilen kişilerin de ülkeye geri dönüşüne olanak sağladığını savundu.

Moral, Üstel’in geçtiğimiz günlerde katıldığı canlı yayında kullandığı “güvenli ülkeyiz” sözlerine işaret ederek, “Ünal beyin, geçtiğimiz günlerde katıldığı canlı yayındaki açıklamalarında ‘güvenli ülkeyiz’ sözlerine yönelik bir kaç kelam daha etmekte fayda var. Abubakar Uthman konusunu bu noktada bir kez daha hatırlatmak iyi olur” ifadelerini kullandı.

“UTHMAN BAHANE EDİLEREK SUÇ İŞLEYİP DEPORT EDİLENLERİN DÖNÜŞÜNÜN ÖNÜ AÇILDI”
Abubakar Uthman’ın ikamet izni bulunmadığı gerekçesiyle tutuklanarak mahkemeye çıkarıldığını hatırlatan Moral, hükümetin daha sonra Uthman’ın durumuna çözüm bulma gerekçesiyle bir düzenlemeye gittiğini belirtti.

Moral, süreci şu sözlerle aktardı:

“Uthman mahkemeye çıkarıldıktan sonra gayri meşru hükümet kahraman edasıyla ‘Uthman’ı bu durumdan kurtaracağız’ diyerek bir düzenlemeye gitmişti. 2024’teki kararnameyle, Uthman bahane edilerek, suç işlediği için sınır dışı edilen / deport edilen kişilerin ülkeye geri dönüşüyle ilgili olarak adımlar atılmış, bu deport edilen kişiler geri gelmişti.”

Moral, söz konusu kararnameden yararlanarak geri dönenler arasında farklı suçlardan sınır dışı edilmiş kişilerin bulunduğunu ileri sürdü:

“Bunlar kimlerdi? Evde hırsızlık yaparken yakalanan ve hapis yatanlardan tutun da, Interpol tarafından ‘gasp’ suçlamasıyla arananlar, yasaklı göçmen ilan edilenler, hırsızlık yapan, polisimizi darp edenlere kadar bir çok kişinin geri gelmesine yol açmışlardı.”

“GÜVENLİ ÜLKE SÖYLEMİYLE BU ADIMLAR BİRBİRİNİ TUTMUYOR”
Moral, hükümetin bir yandan ülkenin güvenli olduğunu savunurken diğer yandan suç işledikleri için sınır dışı edilen kişilerin geri dönüşüne imkan veren düzenlemeler yaptığını belirtti. Muhaceret aflarını da eleştirisinin bir parçası haline getiren Moral, hükümetin güvenlik söyleminin attığı adımlarla çeliştiğini savundu.

Moral paylaşımını şu sözlerle tamamladı:

“Ünal bey her ne kadar güvenli ülke olduğumuz iddia etse de, suç işleyip deport edilenleri geri getirecek adımları atmasıyla, binlerce kaçak durumdaki insanların muhaceret aflarıyla ülkede kalmasına yol açmasıyla anılacak.”

DAUSEN

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

Çatalköy Belediyesi

Çatalköy Belediyesi