Gemi faciasında can kaybı 8’e yükseldi, 17 kişi aranıyor
Girne açıklarında batan FİLOJET’te can kaybı 8’e yükselirken, 242 kişinin sağ kurtarıldığı ve 17 kişiye henüz ulaşılamadığı açıklandı.
Gemi faciasında can kaybı 8’e yükseldi, 17 kişi aranıyor
Girne açıklarında batan FİLOJET’te can kaybı 8’e yükselirken, 242 kişinin sağ kurtarıldığı ve 17 kişiye henüz ulaşılamadığı açıklandı.
Girne Limanı’ndan Taşucu’na gitmek üzere hareket ettikten sonra su almaya başlayan FİLOJET isimli yolcu gemisindeki arama kurtarma çalışmalarında bilanço yeniden güncellendi. Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı’nın son açıklamasına göre, gemide bulunan toplam 267 kişiden 242’si sağ kurtarıldı, 8 kişi hayatını kaybetti, 17 kişiye ise henüz ulaşılamadı.
Gemide 259 yolcu ve 8 mürettebat bulunuyordu. Türkiye İçişleri Bakanlığı, FİLOJET’in Girne Limanı’nın yaklaşık 4 mil açığında su almaya başladığı bilgisinin ardından geniş çaplı arama kurtarma operasyonu başlatıldığını açıklamıştı.
GEMİ 514 METRE DERİNLİKTE
Arıklı, geminin tamamen battığını ve yaklaşık 514 metre derinlikte bulunduğunu belirterek, geminin içerisinde kaç kişinin kaldığının henüz bilinmediğini söyledi. Bu derinlikte yürütülecek çalışmalar için Türkiye’den destek istendiğini kaydeden Arıklı, uzman ekiplerin bölgeye geleceğini açıkladı.
Arama kurtarma çalışmalarına Türkiye’den 5 Sahil Güvenlik yüzer unsuru, 2 Sahil Güvenlik helikopteri ve 6 Deniz Kuvvetleri unsuru sevk edildi. Kıbrıs’ın kuzeyi Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı 4 yüzer unsur ile AKGÜNLER 3 isimli yolcu gemisi de operasyona katıldı.
BATIŞ NEDENİ HENÜZ BELİRLENMEDİ
Kazanın nedenine ilişkin henüz kesin bir bulgu açıklanmadı. Arıklı, gemilerde S-VDR olarak adlandırılan seyir veri kayıt cihazının bulunduğunu ve bu cihaza ulaşılması halinde batış nedeninin daha net ortaya çıkarılabileceğini söyledi.
Arıklı ayrıca geminin ön bölümünde aniden bir yarık oluştuğu ve buradan su almaya başladığı yönünde kendilerine bilgi ulaştığını aktardı. Geminin daha önceki olumsuz hava koşulları sırasında denizdeki bir cisme çarpmış olabileceği yönünde de iddialar bulunduğunu belirten Arıklı, bunların henüz doğrulanmış bilgiler olmadığını ve kesin nedenin yapılacak incelemeler sonucunda ortaya çıkacağını söyledi.
Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman da daha önce yaptığı açıklamada, kaza günü hava koşullarının kötü olmadığını belirterek, kazanın nedenine ilişkin spekülasyondan kaçınılması gerektiğini vurgulamış ve Polis Genel Müdürlüğünün olayla ilgili çalışma başlattığını açıklamıştı.
YOLCULARIN UYRUK DAĞILIMI AÇIKLANDI
Arıklı’nın verdiği bilgiye göre gemideki 259 yolcunun 240’ı Türkiye Cumhuriyeti, 11’i KKTC, 5’i Almanya ve 3’ü İran vatandaşıydı. Sekiz kişilik mürettebat bu dağılımın dışında bulunuyor.
Arama kurtarma çalışmaları, henüz ulaşılamayan 17 kişi için denizde ve geminin bulunduğu bölgede devam ediyor.















