DİSİ’de adaylık krizi derinleşiyor: Lukas Furlas üçüncü seçenek olarak gündemde
DİSİ Başkanı Annita Dimitriu'nun 2028 cumhurbaşkanlığı adaylığı yarışından çekilmesi parti içindeki tartışmaları büyüttü. Karara karşı çıkan bazı parti yöneticileri, Avrupa Parlamentosu Milletvekili Lukas Furlas'la adaylık için temas kurdu. Averof Neofitu ve Yorgos Pamboridis'in karşısına üçüncü bir aday çıkarılması tartışılırken eski Adalet Bakanı İonas Nikolau'nun da adaylık belgelerini aldığı bildirildi.
DİSİ’de adaylık krizi derinleşiyor: Lukas Furlas üçüncü seçenek olarak gündemde
DİSİ Başkanı Annita Dimitriu'nun 2028 cumhurbaşkanlığı adaylığı yarışından çekilmesi parti içindeki tartışmaları büyüttü. Karara karşı çıkan bazı parti yöneticileri, Avrupa Parlamentosu Milletvekili Lukas Furlas'la adaylık için temas kurdu. Averof Neofitu ve Yorgos Pamboridis'in karşısına üçüncü bir aday çıkarılması tartışılırken eski Adalet Bakanı İonas Nikolau'nun da adaylık belgelerini aldığı bildirildi.
Bugün Kıbrıs
Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ana muhalefet partisi DİSİ’de 2028 cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik aday belirleme süreci yeni bir krize dönüştü.
Parti Başkanı Annita Dimitriu’nun adaylık yarışından çekilmesinin ardından, bu karardan rahatsız olan parti içindeki bazı çevreler Avrupa Parlamentosu Milletvekili Lukas Furlas’ı alternatif aday olarak gündeme getirdi.
Philenews’in haberine göre, Furlas’ın adı parti içinde giderek daha fazla konuşulurken bazı DİSİ yöneticileri kendisiyle doğrudan temas kurdu.
FURLAS’LA ADAYLIK TEMASI
Strazburg’dan perşembe akşamı Kıbrıs’a dönen Lukas Furlas’a, parti içindeki aday belirleme sürecine katılması yönünde öneriler iletildi.
Furlas’ın aday olup olmayacağı konusunda henüz karar vermediği bildirildi.
DİSİ içinde üçüncü bir aday seçeneğinin gündeme gelmesi, Annita Dimitriu’nun çekilmesiyle oluşan siyasi dengelere ilişkin rahatsızlığın bir sonucu olarak değerlendiriliyor.
Partide Averof Neofitu ve Yorgos Pamboridis’in adaylıkları etrafında şekillenen yarışa yeni bir ismin katılmasının olası etkileri tartışılıyor.
DİMİTRİU’NUN ÇEKİLMESİ TEPKİ ÇEKTİ
DİSİ Başkanı Annita Dimitriu’nun cumhurbaşkanlığı adaylığı yarışından çekilme kararı parti içinde görüş ayrılıklarına neden oldu.
Philenews’in aktardığına göre bazı parti yöneticileri, kararın alınış biçimine sert tepki gösterdi ve itirazlarını doğrudan Dimitriu’ya iletti.
Bu çevreler, böylesine önemli bir siyasi kararın bireysel değil, parti organlarında ortak değerlendirmeyle alınması gerektiğini savunuyor.
Dimitriu’nun çekilmesiyle birlikte adaylık sürecindeki tartışmaların sona ermesi beklenirken parti içindeki farklı grupların yeni arayışlara yönelmesi, anlaşmazlığın devam ettiğini gösterdi.
İONAS NİKOLAU DA ADAYLIK BELGELERİNİ ALDI
Eski Adalet Bakanı İonas Nikolau’nun da adaylık için gerekli belgeleri aldığı bildirildi.
Ancak Nikolau’nun adaylık başvurusunu tamamlayıp tamamlamayacağı henüz kesinleşmedi.
Böylece DİSİ’de Neofitu ve Pamboridis’in yanı sıra Furlas ve Nikolau’nun isimleri de adaylık tartışmalarına dahil oldu.
ÜÇÜNCÜ ADAY DENGELERİ DEĞİŞTİREBİLİR
Parti içinde yeni bir adayın ortaya çıkmasının mevcut yarış üzerindeki etkisi değerlendiriliyor.
Bazı çevreler üçüncü bir adayın farklı grupları bir araya getirebileceğini düşünürken bunun parti içindeki bölünmeleri daha da derinleştirebileceği ihtimali de tartışılıyor.
Özellikle Dimitriu’nun çekilmesinden rahatsız olan kesimlerin nasıl bir tutum alacağı, aday belirleme sürecinin sonraki aşaması açısından önem taşıyor.
Philenews’e göre parti içindeki temasların hafta sonunda sürmesi bekleniyor.
Ancak Furlas’ın adaylığına veya diğer olası adaylara ilişkin hemen bir karar ya da resmî açıklama yapılması beklenmiyor.
DİSİ’de 2028 cumhurbaşkanlığı seçimi için başlayan adaylık yarışı, parti yönetimi ve farklı siyasi gruplar arasındaki güç mücadelesinin de merkezine yerleşmiş durumda.
















