Çocukluk çağı kanserlerinde iyileşme oranı yüzde 85’e ulaştı

Güney Kıbrıs, çocukluk çağı kanserlerinin tedavisinde dünyanın önde gelen ülkeleri arasına girdi. Bazı kanser türlerinde iyileşme oranı yüzde 100’e ulaşırken yapay zekanın tedavi süreçlerine yeni katkılar sağlaması bekleniyor.

Bugün Kıbrıs

Çocuk onkoloğu Dr. Loizos Loizou, Kıbrıs’ta çocukluk çağı kanserlerinde iyileşme oranının yüzde 82-85’in üzerine çıktığını açıkladı.

Cyprus Times’a konuşan Loizou, çocukluk çağı kanserlerinde son yıllarda önemli ilerleme kaydedildiğini ve bazı kanser türlerinin tamamen tedavi edilebilir hale geldiğini söyledi.

Yetişkin kanserlerinde iyileşme oranının yüzde 50-60 düzeyine ulaştığını belirten Loizou, çocuklarda ise tedavi başarısının çok daha yüksek olduğunu kaydetti.

KIBRIS EN BAŞARILI ÜLKELER ARASINDA
Kıbrıs’ta çocuk onkolojisine yönelik örgütlü sağlık hizmetlerinin 1989 yılında kurulmaya başladığını anlatan Loizou, 36 yılda neredeyse sıfırdan uluslararası düzeyde tanınan bir sistem oluşturulduğunu ifade etti.

Kıbrıs’ın, çocuk ve ergen kanserlerine ilişkin kapsamlı bir nüfus kayıt sistemine sahip az sayıdaki ülkeden biri olduğunu belirten Loizou, bu sistem sayesinde kanserlerin görülme sıklığı, coğrafi dağılımı, tedavi başarısı, ölüm oranları ve hastalığı yenen çocukların yaşam kalitesinin takip edilebildiğini söyledi.

Loizou, Kıbrıs’ın çocukluk çağı kanserlerinde en yüksek iyileşme oranlarına ulaşan ülkeler arasında yer aldığını dile getirdi.

BAZI TEDAVİLER İÇİN YURT DIŞINA SEVK
Kıbrıs’ın küçük nüfusu nedeniyle bazı ileri tedavilerin Ada’da uygulanmasının tıbbi açıdan uygun olmadığını belirten Loizou, yılda yalnızca üç veya dört vakanın görüldüğü hastalıklarda çocukların daha deneyimli merkezlere gönderildiğini anlattı.

Allojenik kemik iliği nakli ve karmaşık beyin cerrahisi operasyonları gereken bazı çocukların Almanya veya Fransa’daki merkezlere sevk edildiğini söyledi.

Loizou, vaka sayısının düşük olduğu tedavilerde özel bir merkez kurmak yerine daha fazla deneyime sahip Avrupa hastanelerinden yararlanmanın çocuklar açısından daha güvenli olduğunu kaydetti.

YAPAY ZEKA TEDAVİDE YENİ BİR ARAÇ
Yapay zekayı “insanlara sunulan olağanüstü bir gelişme” olarak tanımlayan Loizou, teknolojinin korkulması gereken bir unsur değil, doğru kullanılması gereken bir araç olduğunu belirtti.

Yapay zekânın tek başına bütün çocukluk çağı kanserlerini tedavi edemeyeceğini vurgulayan Loizou, modern cerrahi yöntemler, moleküler biyoloji ve diğer tedavi teknikleriyle birlikte kullanıldığında iyileşme oranlarını artırabileceğini ifade etti.

Bazı çocuk ve ergen kanserlerinde tedavi başarısının şimdiden yüzde 100’e ulaştığını söyleyen Loizou, çocukluk çağı beyin tümörlerinde ise iyileşme oranının yüzde 60-65 seviyesinde kaldığını belirtti.

“KANSER TEK BİR HASTALIK DEĞİL”
Kanser tedavisinin bulunmadığına ilişkin komplo teorilerini de değerlendiren Loizou, kanserin tek bir hastalık olmadığını; farklı özelliklere sahip binlerce kanser türü bulunduğunu söyledi.

Bebeklerde, çocuklarda, yetişkinlerde ve yaşlılarda görülen kanserlerin farklı özellikler taşıdığını belirten Loizou, bütün kanserleri tek ilaçla tedavi etmenin mümkün olduğu ancak bunun gizlendiği yönündeki iddiaların bilimsel temeli bulunmadığını vurguladı.

DAUSEN

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi