Çeler: “Ulusal Birlik Partililer kendi yöneticilerine tarihin en büyük dersini verecek”
TDP Genel Başkanı Zeki Çeler, yerel ve genel seçimlerin aynı gün yapılmasının seçmeni karmaşaya sürükleyeceğini savundu. UBP tabanında mevcut yönetime ciddi tepki bulunduğunu belirten Çeler, “Ulusal Birlik Partililer kendi yöneticilerine tarihin en büyük dersini verecek” dedi.
Çeler: “Ulusal Birlik Partililer kendi yöneticilerine tarihin en büyük dersini verecek”
TDP Genel Başkanı Zeki Çeler, yerel ve genel seçimlerin aynı gün yapılmasının seçmeni karmaşaya sürükleyeceğini savundu. UBP tabanında mevcut yönetime ciddi tepki bulunduğunu belirten Çeler, “Ulusal Birlik Partililer kendi yöneticilerine tarihin en büyük dersini verecek” dedi.
Bugün Kıbrıs
Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Zeki Çeler, Kıbrıs Postası TV’de Ulaş Barış’ın hazırlayıp sunduğu programda Kıbrıs sorunu, yaklaşan seçimler, ekonomi, çalışma yaşamı ve partisinin yol haritasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıs ziyareti öncesinde çözüm sürecine ilişkin umutlu mesajlar veren Çeler, iç politikada ise iki seçimin aynı gün yapılmasının kaos yaratacağını savundu. Çeler, Demokrat Parti (DP) ile Yeniden Doğuş Partisinin (YDP) hükümet içinde yok sayıldığını da öne sürdü.
“GUTERRES’İN ZİYARETİ STRATEJİK BİR FIRSAT”
Antonio Guterres’in 16 yıl sonra Kıbrıs’a gelecek olmasını önemli bir gelişme olarak değerlendiren Çeler, bu ziyaretle Kıbrıs sorununda yeni bir sürecin başlayabileceğini söyledi.
5+1 görüşmelerinin yalnızca görüşmüş olmak amacıyla yapılmaması gerektiğini belirten Çeler, kapılar ya da teknik konular yerine çözümün önünü açacak stratejik başlıkların ele alınmasının şart olduğunu ifade etti. Schengen sürecinin de çözümden bağımsız düşünülemeyeceğini kaydeden Çeler, aksi halde Kıbrıslı Türklerin yeniden kaybeden taraf olacağını söyledi.
Türkiye’den son dönemde gelen mesajları da değerlendiren Çeler; Avrupa Birliği ilişkileri, NATO, Doğu Akdeniz’deki enerji politikaları ve bölgesel gelişmeler nedeniyle Ankara’nın çözüme geçmişe kıyasla daha sıcak yaklaşmaya başladığı görüşünü paylaştı.
“ÇÖZÜMSÜZLÜK, KIBRISLI TÜRKLER AÇISINDAN BİR ÇÖKÜŞTÜR”
Kıbrıs sorununun yalnızca siyasi değil, ekonomik ve toplumsal sonuçlar da doğurduğunu belirten Çeler, “Kıbrıs konusunda çözümsüzlük, özellikle Kıbrıslı Türkler açısından bir çöküştür” dedi.
Çözümsüzlüğün Kıbrıslı Türkleri her geçen gün daha fazla yalnızlaştırdığını kaydeden Çeler; hayat pahalılığı, kültürel erozyon ve kimlik kaybına işaret etti. Çeler, “Kıbrıs’ın kuzeyi artık Kıbrıs değilmiş gibi hissetmeye başlıyoruz” sözleriyle statükonun Kıbrıslı Türkleri her alanda geriye götürdüğünü belirtti ve çözüm iradesinin daha güçlü biçimde sahiplenilmesi gerektiğini söyledi.
“DP VE YDP HÜKÜMET İÇİNDE YOK SAYILDI”
Yerel seçimlerle genel seçimlerin aynı gün yapılmasını doğru bulmadığını belirten Çeler, bu kararın seçmeni bilinçli biçimde karmaşaya sürükleyeceğini savundu. UBP’nin hükümet ortaklarını dikkate almadan hareket ettiğini öne süren Çeler, DP ve YDP’nin hükümet içinde yok sayıldığını iddia etti.
UBP seçmeninin mevcut yönetime ciddi tepki duyduğunu belirten Çeler, “Ulusal Birlik Partililer kendi yöneticilerine tarihin en büyük dersini verecek” dedi.
Karma oyun kaldırılmasına ilişkin tartışmalara da değinen Çeler, insanların oy kullanma biçimlerine yasaklarla müdahale edilmemesi gerektiğini savundu. Seçim barajının düşürülmesinin demokrasiyi güçlendireceğini belirten Çeler, Meclis’te daha fazla siyasi görüşün temsil edilmesinin toplum açısından daha sağlıklı olacağını ifade etti.
“TDP SEÇİME HAZIR”
Yerel seçimlerde Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ile iş birliğinin süreceğini belirten Çeler, farklı bölgelerde ortak hareket edilebileceğini söyledi. Cumhurbaşkanlığı seçimindeki iş birliğinin TDP’yi küçültmediğini, aksine partinin görünürlüğünü artırdığını savundu.
Yapılan anketlerin TDP açısından umut verici sonuçlar ortaya koyduğunu dile getiren Çeler, aday belirleme çalışmalarında sona yaklaşıldığını açıkladı. Çeler, toplumdan kopmayan ve Meclis’teki çalışmalarıyla öne çıkacak isimlerle seçmenin karşısına çıkacaklarını belirtti.
“GENÇLERE DAHA FAZLA ALAN AÇACAĞIZ”
Parti içinde genç kadrolara özel önem verdiklerini belirten Çeler, TDP Genel Sekreteri Redif Ekinci’yi bu yaklaşımın önemli örneklerinden biri olarak gösterdi. Meclisin daha fazla gençleşmesi gerektiğini kaydeden Çeler, gençlerin yalnızca söylemlerde değil, karar alma mekanizmalarında da yer alması gerektiğini vurguladı.
TDP’nin Teknoloji ve Dijital Dönüşüm Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığının yeniden kurulmasını savunduğunu belirten Çeler, partinin siyaset anlayışını gençlerin yönetime doğrudan katılması hedefi doğrultusunda şekillendirdiklerini söyledi.
“ASGARİ ÜCRET TARTIŞMALARI KISIR DÖNGÜYE DÖNÜŞTÜ”
Çalışma Bakanlığı dönemine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Çeler, asgari ücrete yapılan artışların fiyat artışları nedeniyle kısa sürede anlamını yitirdiğini belirtti. Asgari ücret tartışmalarının kısır döngüye dönüştüğünü kaydeden Çeler, sektörel taban maaş sisteminin kurulması gerektiğini savundu.
Ücret politikalarının eşitlik yerine adalet ilkesi esas alınarak belirlenmesini öneren Çeler, özel sektörde genç istihdamının artırılması için teşvik mekanizmalarının güçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Çeler, yerel iş gücünü koruyacak politikaların artık ertelenemeyeceğini ifade etti.
“KAYIT DIŞI ÇALIŞMA VE İNSAN TİCARETİYLE MÜCADELE EDİLMELİ”
Çalışma Bakanlığı döneminde kayıt dışı istihdama karşı yoğun bir mücadele yürüttüğünü belirten Çeler, hükümetten ayrılmasının ardından denetimlerin önemli ölçüde azaldığını savundu. Ülkeye getirilen yabancı işçilerin yaşadığı mağduriyetlerden örnekler veren Çeler, bazı danışmanlık şirketlerinin insan ticaretine aracılık ettiğini öne sürdü.
Pakistanlı iki işçinin yaşadığı mağduriyeti aktaran Çeler, çalışma izinleri üzerinden kurulan sistemin ciddi biçimde denetlenmesi gerektiğini belirtti. Çeler, “Hükümete yeniden gelirsek bu konuda çok daha kararlı olacağız” dedi.













