“Bir kez olsun utanın, çocuklardan ve ailelerden özür dileyin”
KTÖS Eğitim Sekreteri Süleyman Gelener, Kolej Giriş Sınavı'nda İngilizce okuma parçasında kolu ve bacağı köpekbalığı tarafından koparılan bir kadın görselinin kullanılmasına tepki gösterdi. Gelener, bunun pedagojik güvenliği hiçe sayan bir yaklaşım olduğunu belirterek Eğitim Bakanlığı'na, “Çocuklardan ve ailelerden özür dileyin. Sorumluluk alın. İstifa edin” çağrısı yaptı.
“Bir kez olsun utanın, çocuklardan ve ailelerden özür dileyin”
KTÖS Eğitim Sekreteri Süleyman Gelener, Kolej Giriş Sınavı'nda İngilizce okuma parçasında kolu ve bacağı köpekbalığı tarafından koparılan bir kadın görselinin kullanılmasına tepki gösterdi. Gelener, bunun pedagojik güvenliği hiçe sayan bir yaklaşım olduğunu belirterek Eğitim Bakanlığı'na, “Çocuklardan ve ailelerden özür dileyin. Sorumluluk alın. İstifa edin” çağrısı yaptı.
Bugün Kıbrıs
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Eğitim Sekreteri Süleyman Gelener, bugün gerçekleştirilen Kolej Giriş Sınavı’nda (KGS) yer alan bir görsel nedeniyle Eğitim Bakanlığı’na sert tepki gösterdi. Gelener, sınav sisteminin yıllardır çocukları yarışa sürüklediğini ve eğitimde fırsat eşitliğini zedelediğini belirterek, bugün yaşanan olayın ise bakanlığın sınav süreçlerini yönetme konusundaki yetersizliğini bir kez daha ortaya koyduğunu ifade etti.
KGS’NİN ÇOCUKLARI YARIŞA SÜRÜKLEDİĞİNİ SÖYLEDİ
Gelener, Kolej Giriş Sınavı’nın yıllardır çocukları küçük yaşta başarı ve başarısızlık kıskacına hapsettiğini belirterek, “Kolej Giriş Sınavı yıllardır çocuklarımızı yarışa sokan, onları küçük yaşta başarı-başarısızlık kıskacına hapseden, özel ders ve kurs düzenini büyüten, eğitimde fırsat eşitliğini zedeleyen bir eleme mekanizmasına dönüşmüştür” dedi.
Sınavın çocukların ilgi, yetenek ve gelişim süreçlerini ölçmediğini kaydeden Gelener, “Bu sınav, çocukların ilgi, yetenek, beceri ve gelişim süreçlerini ölçmüyor. Test çözme hızını, sınav kaygısıyla baş etme kapasitesini ve ailelerin ekonomik olanaklarını ölçüyor” ifadelerini kullandı.
“PEDAGOJİK GÜVENLİĞİ DİKKATE ALMAYAN BİR SORUMSUZLUK”
Bugün yapılan sınavın ise Eğitim Bakanlığı’nın sınav sistemini yönetme konusunda ne kadar büyük bir sorumsuzluk içinde olduğunu gösterdiğini söyleyen Gelener, sınavdaki İngilizce okuma parçasında kullanılan bir görsele dikkat çekti.
Gelener, “10-11 yaşındaki çocukların girdiği bir sınavda, İngilizce okuma parçası içinde kolu ve bacağı bir köpekbalığı tarafından koparılmış bir kadın görseli kullanılmıştır. Çocukların gelişim düzeyini, psikolojisini, sınav kaygısını ve pedagojik güvenliğini dikkate almayan bu sorumsuzluk kabul edilemez” dedi.
İNGİLİZCE SORULARI DAHA ÖNCE DE TARTIŞMA KONUSU OLMUŞTU
Açıklamasında geçmiş yıllardaki tartışmalara da işaret eden Gelener, “Bu ülkede KGS’nin İngilizce soruları daha önce de müfredat dışılık, yanıltıcı ifade, hatalı cevap, yaş düzeyine uygunluk ve ölçme geçerliği bakımından tartışma konusu olmuştur” ifadelerini kullandı.
“ÇOCUK KAPANMAZ DİYE YÜZÜNÜZE HAYKIRDI”
Gelener, son dönemde yaşanan disiplin tüzüğü tartışmalarını da hatırlatarak, toplumun çocukların korunmasına ilişkin hassasiyetini açık biçimde ortaya koyduğunu belirtti.
“Yakın zamanda disiplin tüzüğü tartışmaları çerçevesinde kız çocuklarının duygusal istismarına yol açabilecek her türlü söz, davranış ve görselden kaçınılması gerektiğini bu toplum meydanlara inerek göstermiştir. Çocuk kapanmaz diye yüzünüze haykırmıştır. Hal böyleyken ideolojik kaygılarınızı bir sınav aracılığı ile öğrencilere yansıtmaya çalışmanız hangi akla sığar!” dedi.
“KAMUSAL SORUMLULUĞUNU YERİNE GETİRMEDİ”
Eğitim Bakanlığı’nın gerekli dersleri çıkarmadığını söyleyen Gelener, sınav hazırlama ve denetim süreçlerinde ciddi eksiklikler bulunduğunu ifade etti.
“Görüyoruz ki Eğitim Bakanlığı gerekli dersleri çıkarmamıştır. Sınav hazırlama, denetleme ve pedagojik kontrol süreçlerinde kamusal sorumluluğunu yerine getirmemiştir” diyen Gelener, yaşananların yalnızca tek bir görselle sınırlı olmadığını vurguladı.
Gelener açıklamasında, “Bu mesele yalnızca bir görsel meselesi değildir. Bu mesele, çocukların nasıl bir eğitim anlayışına teslim edildiği meselesidir. Bu mesele, 10-11 yaşındaki çocukları yüksek riskli bir sınav baskısı altında yarıştıran ve sonra da onların karşısına travmatik ve ideolojik içerikler koyabilen bir yönetim zihniyeti meselesidir” ifadelerine yer verdi.
“VASIFSIZLIĞIN EĞİTİM ALANINDAKİ EN AÇIK YANSIMASI”
UBP-DP-YDP hükümetini de eleştiren Gelener, “UBP-DP-YDP hükümeti bize defalarca vasıfsızlığın iktidarı olduğunu göstermiştir. Eğitim Bakanlığı da bu vasıfsızlığın eğitim alanındaki en açık yansımasıdır” dedi.
Gelener, açıklamasını şu sözlerle tamamladı:
“Ancak bu kadar umursamazlık, bu kadar gailesizlik, bu kadar iş bilmezlik ve bu kadar vasıfsızlık artık bardağı taşırmıştır.”
“Uzun uzun yazmayacağız.”
“Bir kez olsun utanın.”
“Çocuklardan ve ailelerden özür dileyin.”
“Sorumluluk alın.”
“İstifa edin.”













