Al Jazeera Kıbrıs’taki İsrail etkisini mercek altına aldı: 5,1 milyar euro, 850 taşınmaz, 20 bin kişi
Al Jazeera, Kıbrıs’taki İsrail sermayesi ve nüfusundaki hızlı artışı mercek altına aldı. İsrail kaynaklı yatırımların 2017-2024 arasında altı kattan fazla artarak 5,1 milyar euroya ulaştığı, yalnızca Larnaka’da bir yılda İsraillilerin 850 taşınmaz satın aldığı belirtildi. İsrail’in Lefkoşa Büyükelçiliği ise adayı evi olarak gören İsraillilerin sayısını 15-20 bin olarak tahmin ediyor.
Al Jazeera Kıbrıs’taki İsrail etkisini mercek altına aldı: 5,1 milyar euro, 850 taşınmaz, 20 bin kişi
Al Jazeera, Kıbrıs’taki İsrail sermayesi ve nüfusundaki hızlı artışı mercek altına aldı. İsrail kaynaklı yatırımların 2017-2024 arasında altı kattan fazla artarak 5,1 milyar euroya ulaştığı, yalnızca Larnaka’da bir yılda İsraillilerin 850 taşınmaz satın aldığı belirtildi. İsrail’in Lefkoşa Büyükelçiliği ise adayı evi olarak gören İsraillilerin sayısını 15-20 bin olarak tahmin ediyor.
Bugün Kıbrıs
Al Jazeera’nın yayımladığı kapsamlı araştırmada, İsrail’in Kıbrıs’taki varlığının turizmden gayrimenkule, sağlık ve enerjiden stratejik altyapıya kadar genişlediğine dikkat çekildi.
Kıbrıs İstatistik Dairesi verilerine göre İsrailliler 2025 yılında Kıbrıs’a yaklaşık 600 bin seyahat gerçekleştirdi. Bu sayı 2022’nin iki katından fazla. Ağustos 2026’da ise Kıbrıs’a gelen turistlerin yaklaşık dörtte birini İsrailliler oluşturdu.
850 TAŞINMAZ YALNIZCA LARNAKA’DA
İçişleri Bakanlığı verilerine göre Eylül 2025’e kadar olan 12 aylık dönemde İsrail vatandaşları yalnızca Larnaka bölgesinde 850 taşınmaz satın aldı ve yabancı alıcılar arasında ilk sıraya yerleşti.
İsrail’in Lefkoşa Büyükelçiliği’nin tahminine göre bugün 15 bin ile 20 bin arasında İsrailli Kıbrıs’ı evi olarak görüyor. 2021 nüfus sayımında adada kayıtlı İsrailli sayısı ise binin biraz üzerindeydi.
İSRAİL SERMAYESİ 5,1 MİLYAR EUROYA ÇIKTI
Kıbrıs Merkez Bankası verilerine dayandırılan araştırmaya göre İsrail kaynaklı yatırımlar 2017’den 2024 sonuna kadar altı kattan fazla arttı ve 5,1 milyar euroya ulaştı.
Bu artış, aynı dönemde Kıbrıs’taki toplam yabancı yatırımların gerilemesi ve Rus sermayesinin önemli ölçüde azalmasıyla birlikte gerçekleşti.
KAPALI YERLEŞİMLER TARTIŞILIYOR
Araştırmada özellikle Larnaka ve Limasol çevresindeki büyük konut yatırımları üzerinde duruldu.
Livadya-Pile sahil hattının önemli bölümünün İsrail bağlantılı şirketlerin yatırımlarına konu olduğu, Dromolaksia-Meneu bölgesinde ise anaokulu, yüzme havuzları ve özel parkları bulunan büyük bir konut projesinin geliştirildiği aktarılıyor.
Al Jazeera, Kıbrıs’ta bu projeler için sıkça “gated community” yani kapalı yerleşim tanımlamasının kullanıldığını ancak İsraillilere ait kapalı yerleşimlerin sayısına ilişkin resmi bir kayıt bulunmadığını da vurguladı.
Limasol yakınlarındaki Polemidya’da ise 1.500 öğrenci kapasiteli bir Yahudi okulunun 2027’de açılması planlanıyor. Projenin yöneticileri okulu “Siyonist okul” olarak tanımlıyor.
SU, SAĞLIK, ENERJİ VE SAVUNMA
İsrail şirketlerinin etkisi yalnızca gayrimenkulle sınırlı değil.
İsrail devlet su şirketi Mekorot Kıbrıs’ın su altyapısında yer alırken, İsrail’in Hadassah hastane grubu Limasol’da Avrupa’daki ilk sağlık merkezini açtı.
İsrailli NewMed Energy, Afrodit doğal gaz sahasında yüzde 30 pay sahibi. İsrail Aerospace Industries ise Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yeni hava savunma sistemlerinin tedarikçileri arasında yer alıyor.
İSRAİL SİYASETİ DE ADAYA TAŞINDI
Al Jazeera’nın dikkat çektiği bir başka gelişme ise İsrail’de 27 Ekim’de yapılacak seçimler öncesinde Larnaka Havalimanı yakınlarında İbranice seçim afişlerinin ortaya çıkması oldu.
Haberde bunun, İsrailli bir siyasetçinin Kıbrıs’ta billboard üzerinden seçim kampanyası yürüttüğü bilinen ilk örnek olduğu belirtiliyor.
20 Ekim’de ise Kıbrıs Cumhuriyeti Meclisi’nden altı milletvekilinin İsrail yanlısı bir parlamenter grubun kuruluşuna katıldığı aktarılıyor.
Al Jazeera’nın araştırmasında görüşlerine yer verilen Kıbrıslılar, İsrail sermayesinin hızının ve belirli bölgelerde yoğunlaşmasının yerel halkı konut piyasasının dışına itebileceği kaygısını dile getiriyor.
Araştırma, İsrail’in Kıbrıs’taki ekonomik ve stratejik varlığının turizm ve taşınmaz piyasasının çok ötesine geçtiğini; sağlık, enerji, su, savunma ve giderek siyasi alanda da görünür hale geldiğini ortaya koyuyor.
















