Tatar Cumhurbaşkanlığındaki 4 yılını değerlendirdi: “Alnım açık ve başım diktir”
Tatar, “Rumların Kıbrıs Cumhuriyeti’ni çaldığını, Kıbrıs Cumhuriyeti’ne dönüşün ise geçmişte kaldığını; artık iyi komşuluk ve iki devletin iş birliğini geliştirme zamanı olduğunu” ifade etti.
Cumhurbaşkanlığı’nda dördüncü yılını tamamlayan Ersin Tatar, “Ana hedefim; Kıbrıs Türk halkının mutluluğu, refah içerisinde egemen, bağımsız ve özgür olarak kendi vatanında, kendi devletinin çatısı altında yaşayacağı adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir anlaşmaya ulaşmaktır” dedi.
Tatar, görevde dört yıl geride kalırken, halka verdiği sözleri yerine getirmenin huzuru içinde olduğunu belirterek, “İçeriden ve dışarıdan şahsıma karşı yapılan saldırılara ve operasyonlara aldırmadan, hak ve doğru bildiğim yolda halkımla beraber yürümeye devam ediyorum. Alnım açık ve başım diktir” dedi.
Dördüncü yılını Türk Ajansı Kıbrıs’a (TAK) değerlendiren Tatar, Kıbrıs konusunda asla diyalogdan ve masadan kaçmadığını, ancak Kıbrıs Türk halkının egemenlik hakkının asla pazarlığa açık olmadığını vurguladı.
Göreve geldiği günden itibaren “iki devlet siyasetini” ortaya koyduğunu ve bu konuda başarılarının çok büyük olduğunu ifade eden Tatar, bu siyaseti Türkiye Cumhuriyeti’nin desteğiyle dünyaya anlattıklarını söyledi.
Cenevre’de yeni siyaseti masaya koyduklarını ifade eden Tatar, tarihi toplantıda, masaya farklı fikirlerle geldiklerini ve yeni siyaseti sunduklarını anımsattı. Federal çözüm arayışlarının sonuçsuz kalmasıyla BM’nin de yeni fikirlere açık olduğunu, bu çerçevede “iki tarafı nasıl bir araya getirebiliriz” diye çalıştığını belirtti.
Türkiye Cumhuriyeti’nin bölgedeki en büyük ve en güçlü devlet olduğunu belirten Tatar, Kıbrıs Türk halkının egemenlik hakkı için çalıştığını ve BM başta olmak üzere bulunduğu her yerde haklı davayı anlattığını söyledi. İngiltere’nin Kıbrıs’ta egemen üslere sahip olduğunu, Rumların da Kıbrıs Cumhuriyeti’ni çaldığını ifade eden Tatar, Kıbrıs Türk halkının egemenlik hakkını istediğini; var olan bir hakkın pazarlığa tabi olmadığını kaydetti.
“Egemenliğimiz özden gelen hakkımızdır” diyen Tatar, Kıbrıs Cumhuriyeti’ne dönüşün geçmişte kaldığını, artık iyi komşuluk, iki devletin iş birliğini geliştirme zamanı olduğunu belirtti. Enerji, kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması, su ve her alanda komşuluk ilişkilerinin geliştirilebileceğini ifade eden Tatar, göçmenler, adanın savunması, deprem, kara para, uyuşturucu konularında da iki taraf otoritesinin ortak çalışması gerektiğini söyledi.
Bunun iki tarafın da, her iki halkın da faydasına olduğunu ifade eden Tatar, müzakereler için henüz ortak zemin oluşmadığını ancak nihai çözümden önce iş birliği yapılabileceğini kaydetti. Diyalog ve görüşmeden asla kaçmadığını, resmi müzakereler için zeminin oluşması gerektiğini, ancak iş birliği konusunda tereddütsüz yer aldığını belirtti. “Dünya ile ilişkiler sıfırlandı” gibi eleştirileri asla kabul etmediğini ifade eden Tatar, Kıbrıs Türk halkına hizmet için her yere gittiğini, İngiltere ve Türkiye başta olmak üzere dünyanın neresinde Kıbrıs Türk halkı varsa ilişkileri geliştirmek için çaba gösterdiğini belirtti. İlk kez Avustralya’ya giden bir lider olarak, oradaki memnuniyeti gördüğünü ve köprü kurduğunu söyledi. Hedefinin, KKTC devletine ve dünyanın neresinde yaşarsa yaşasın tüm vatandaşlara aidiyet duygusunu geliştirmek olduğunu vurguladı.
“YURT DIŞINDA YAŞAYANLARA OY HAKKI VERİLMELİ”
Tatar, ikamet şartı aranmaksızın oy kullanmak isteyen vatandaşlara oy hakkı verilmesini istediğini belirterek, “Askerlik var ama oy hakkı yok” eleştirisini hatırlattı ve bu konuda hükümetle görüşlerini paylaştığını aktardı.
Geride kalan dört yılda halkla diyalog ve iyi ilişkiler geliştirdiğini, her zaman kapılarının tüm kesimlere açık olduğunu ifade eden Tatar, iki devletli çözüm siyasetini, Türkiye’nin desteğiyle dünyaya anlattıklarını, egemenlik hakkı, barış, huzur ve güvenin devamlılığı, bölgede Türk-Yunan dengesinin korunması, Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesi adına adımlar attıklarını anlattı.
Türkiye ile bağların daha da güçlendiğini ifade eden Tatar, YÖK ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin desteğiyle eğitim yanında turizm alanında da gelişmeler kaydedildiğini belirtti. Ercan Havalimanı’nın Türkiye’de dördüncü sırada olduğunu, Türk dünyası ile ilişkilerin güçlendiğini ve TDT’de gözlemci üye olduklarını vurguladı. Eşi Sibel Tatar’ın da sosyal projelerle önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini ifade etti.
Tatar, görevdeki dördüncü yılı için hazırlanan “Yeni Bir Dönem Yeni Bir Vizyon Yolunda Cumhurbaşkanlığı’nda Dört Yıl” adlı kitapçıkla da icraatlarını paylaştığını belirtti.