İsrail Lübnan’ın güneyindeki kara harekatını genişletti

BBC'ye konuşan Beyrut Belediye Başkanı Abdullah Derviş İsrail'in Lübnan'da son birkaç haftadır devam eden suikastlerinin, "Beyrut'ta güvenli bir yer bırakmadığını" söyledi.

İsrail Lübnan’ın güneyine düzenlediği kara harekatını genişletti. İsrail ordusu, Lübnan’ın güney batısında Hizbullah’a karşı “sınırlı” bir kara operasyonu başlattığını açıkladı.

İsrail bir hafta önce sınırın doğu tarafında karadan işgalini başlatmıştı.

Derviş, Beyrut’taki ofisinde verdiği röportajda, şehrin kalbinde gerçekleşen iki yeni saldırının, sadece militan gruplarla ilişkili bölgelerin risk altında olmadığını gösterdiğini belirtti:

“Bu binada veya o binada kimin yaşadığını bilmiyorsunuz, dolayısıyla orada bir hedef olup olmadığını da bilmiyorsunuz.

“Artık Beyrut’un güvenli olduğu söylenemez. Bir sonraki İsrail hedefinin nerede olduğunu kimse bilmiyor.”

Hizbullah ise İsrail’in kuzeyindeki Hayfa ve Krayot şehirlerine 100’den fazla roket fırlattığını açıkladı. İsrail ordusu bunların çoğunun engellendiğini söyledi.

Ordu, roketlerin bulunduğu altyapıya saldırı düzenlendiğini duyurdu.

Diğer yandan Hizbullah’ın iki numaralı ismi Şeyh Naim Kasım, ‘bütün açık pozisyonları doldurduklarını’ söyleyerek, örgütün yeni yönetim kadrosunun belirlendiğini açıkladı.

27 Eylül’de İsrail saldırısında öldürülen Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ile birlikte örgüt son bir yılda 20’ye yakın yöneticisini kaybetti.

1991’den bu yana Hizbullah’ın Genel Sekreter Yardımcısı olarak görev yapan Kasım, 8 Ekim’de televizyonda yayımlanan konuşmasında, “Hizbullah’ın komuta, kontrol ve yönetimi organize edildi. Artık acı verici saldırıları atlattık. Tüm pozisyonlar dolduruldu. Boş pozisyon kalmadı” ifadelerini kullandı.

Kasım isimleri, zamanı geldiğinde kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi.

Buna ek olarak Kasım, İsrail’in Hizbullah’ın savaşma kabiliyetinin azaldığı yönündeki iddialarını reddetti:

“Kaynaklarımız ve kabiliyetlerimiz iyi durumda. Komuta ve kontrolümüz sağlam. Son birkaç günde operasyonlarımızın nasıl arttığına bakın.

“Savaş ne kadar uzun sürerse, İsrail kendini o kadar derin bir belanın içinde bulacak.”

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ise Hizbullah’ın muhtemel yeni lideri, Haşim Seyfeddin’in büyük olasılıkla geçen hafta düzenledikleri bir saldırıda öldürüldüğünü öne sürdü.

Gallant, İsrail ordusuna verdiği brifingde, Hizbullah güçlerinin Nasrallah’ın öldürülmesinden bu yana “yıprandığını ve dağıldığını” söyledi.

BBC Türkçe

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****