Peyzaj Mimarları Odası uyardı: “Doğal zenginliklerimizi kaybediyoruz”

Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Dr. Gülizar Eroğlu, Haspolat Sulak Alanı’nın yok olma tehlikesine karşı yetkililere acil önlem alma çağrısında bulunarak, bölgedeki ekolojik yıkımın önlenmesi gerektiğini vurguladı. Eroğlu, "Bilim ve ekoloji temelli çözümler üretilmezse, bu geri dönüşü olmayan bir süreç olacak" dedi.

Bugün Kıbrıs

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (KTMMOB) bağlı Peyzaj Mimarları Odası, Haspolat Sulak Alanı’nın yok olma tehlikesine karşı bir basın açıklaması yaparak, yetkililere acil önlem alma çağrısında bulundu. Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Dr. Gülizar Eroğlu, Haspolat Sulak Alanı’nın Kıbrıs’ın en önemli ekosistemlerinden biri olduğunu vurguladı ve bölgedeki ekolojik yıkımın önlenmesi gerektiğine dikkat çekti.

Dr. Gülizar Eroğlu, sulak alanların doğanın hafızası ve biyolojik çeşitlilik açısından büyük bir öneme sahip olduğunu belirtti. Sulak alanların dünya yüzeyinin sadece yüzde 6’sını kapladığını ancak tüm canlı türlerinin yüzde 40’ını barındırdığını ifade eden Eroğlu, “Yeraltı sularını besleyerek, taşkınları kontrol ederek ve deniz suyunun girişini önleyerek ekolojik dengeyi sağlayan bu alanlar, dünyanın doğal zenginlik müzeleri gibidir” dedi.

Haspolat Sulak Alanı’nın yok olma tehlikesi ile gündeme gelmesinden büyük bir üzüntü duyduklarını belirten Eroğlu, bu alanların birçok hayvan ve bitki türü için yaşam alanı oluşturduğunu ve ekonomik açıdan da bölgeye katkı sağladığını dile getirdi. Balıkçılık, tarım, hayvancılık ve turizm gibi faaliyetlerle bölge ve ülke ekonomisine önemli katkı sağlayan sulak alanların, doğal işlevlerini kaybetmesi durumunda geri dönüşü olmayan sonuçlar doğurabileceğini söyledi.

BİLİM VE EKOLOJİ TEMELLİ ÇÖZÜMLER
Lefkoşa Türk Belediyesi ve diğer ilgili daire ve kurumları bilim ve ekoloji temelli çözümler üretmeye davet eden Eroğlu, “Biz bilim insanları olarak bu yok oluşa dur demek için her türlü destek ve iş birliğine hazırız” diyerek yetkililere çağrıda bulundu.

Eroğlu, açıklamasında sulak alanların insan tabanlı antroposen döneminde hızla yok olduğunu ve bu sürecin, ekosistem dengesi açısından büyük bir tehdit oluşturduğunu belirtti. Peyzaj Mimarları Odası olarak, doğaya dayalı tasarımlar yapan bir meslek grubu olarak, bu süreci endişeyle takip ettiklerini sözlerine ekledi.

Haspolat Sulak Alanı’nın korunması için acil önlemler alınmazsa, Kıbrıs’ın kuzeyindeki biyolojik çeşitliliğin ve doğal dengenin geri dönüşü olmayan bir yola gireceğine dikkat çeken Dr. Gülizar Eroğlu, bu sürecin durdurulması için tüm paydaşların bir araya gelmesi gerektiğini vurguladı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

array(4) { ["reklam_linki"]=> string(31) "https://guvensigortakibris.com/" ["reklam_gorseli"]=> string(63) "https://bugunkibris.com/wp-content/uploads/2024/11/mavi-gif.gif" ["hangi_pragraflar_arasina_geldin"]=> string(1) "3" ["reklami_yayinla"]=> bool(true) }