Scholz: “Ukrayna barış görüşmelerinde Rusya’nın da yer alması gerekir”
Scholz çatışmanın çözümüne yönelik çabaların arttırılması çağrısında bulundu.
Haziran ayında İsviçre’de düzenlenen bir önceki uluslararası barış konferansı, 78 ülkenin Ukrayna’nın ‘toprak bütünlüğünü’ desteklediğini ifade etmesi ile sona ermiş olsa da savaşın diğer tarafı olan Rusya katılmadığı için ileriye dönük yol belirsiz kalmıştı.
Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Pazar günü verdiği bir röportajda, Ukrayna’daki savaşı sonlandırmayı amaçlayan gelecekteki bir barış konferansına Rusya’nın da dahil edilmesi gerektiği konusunda Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy ile hemfikir olduklarını söyledi.
Scholz ayrıca, çatışmanın çözümüne yönelik çabaların arttırılması çağrısında bulundu.
Alman kamu televizyonu ZDF’ye konuşan Scholz, “Şu anda bu savaş durumundan mevcut izlenimden daha hızlı nasıl çıkabileceğimizi tartışmamız gerektiğine inanıyorum,” dedi.
Scholz konuşmasında, “Kesinlikle yeni bir barış konferansı yapılacak ve Cumhurbaşkanı [Zelenskiy] ile ben, bunun Rusya’nın da katılacağı bir konferans olması gerektiği konusunda hemfikiriz,” ifadelerini kullandı.
Haziran ayında İsviçre’de düzenlenen bir önceki uluslararası barış konferansı 78 ülkenin Ukrayna’nın “toprak bütünlüğünü” desteklediklerini ifade etmişlerdi. Ancak zirve ileriye dönük yol haritasının belirsiz kalmasıyla sona ermişti.
Öte yandan Rusya, söz konusu görüşmelere katılmamıştı.
Scholz, Kiev’in silahlandırılmasına karşı çıkan popülist partilerin 1 Eylül’deki eyalet seçimlerinde liderlik ettiği üç partili iktidar koalisyonuna karşı başarılı olmasının ardından, hükümetinin Ukrayna’ya para ve silah da dahil olmak üzere verdiği destek konusunda ülke içinde daha fazla siyasi hoşnutsuzlukla karşı karşıya kalıyor.
Sosyal Demokrat Parti’nin (SDP) bazı üyeleri de Rusya’ya karşı diplomasiye daha fazla ağırlık verilmesi çağrısında bulundu.
Bu arada Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy cuma günü Almanya’daki Ramstein hava üssünde yapılan Ukrayna Savunma Temas Grubu toplantısında [Avrupa’dan] aldığı destek için müteşekkir olduğunu ifade etti.
Katılımcıları savaş alanına askeri teçhizat teslimatını hızlandırmaya çağıran Zelenskiy, bu silahların Rusya’nın derinliklerindeki hedefleri vurmak için kullanılmasına izin verilmesi için baskı yaptı.
Bu toplantıda Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanı Lloyd Austin, Biden yönetiminin 250 milyon dolarlık (8,5 milyar TL) bir askeri yardım paketi daha açıklayacağını söyledi.
İngiltere 650 hava savunma füzesinden oluşan bir paket göndereceğini söylerken Almanya da 12 adet kundağı motorlu obüs (saldırı tankı) gönderme sözü verdi.
Zelenskiy gece yaptığı video konuşmasında, “Sonbaharın başında bizim için asıl önemli olan Ukrayna’nın, Ukraynalıların konumunu güçlendirmek, şehirlerimizi ve köylerimizi Rus teröründen korumak. Aynı zamanda cephedeki askerlerimize daha fazla imkan sunmak,” dedi.
X platformunda yayınladığı video ile Batı ülkeleri ile yaptığı görüşmelere dair değerlendirmelerde bulunan Zelenskiy, “ABD Savunma Bakanı Austin ile yapılan görüşmelerden somut sonuçlar bekliyoruz” dedi.
Savaş alanında, Rusya’nın Belgorod bölgesi valisi, pazar gecesi Nikolskoe köyüne yapılan Ukrayna bombardımanı sonrasını gösterdiğini iddia ettiği fotoğraflar yayınladı.
Vali, bir füze saldırısının iki konuta zarar verdiğini ve üç kişinin yaralandığını iddia etti.
Rusya Savunma Bakanlığı gece boyunca Belgorod bölgesinde iki insansız hava aracının, Kursk bölgesinde de bir olmak üzere üç insan hava aracının düşürüldüğünü açıkladı.
Ukrayna’da ise Pokrovsk kasabası yakınlarında şiddetli çatışmalar devam ediyor. Ukraynalı yetkililerin stratejik öneme sahip kenti tahliye etmeye devam etmesine rağmen 20.000’den fazla kişi kentte kalmaya devam ediyor.
Yakın zamanda gerçekleşen bir Rus hava saldırısı yerel bir elektrik trafo merkezini vurdu ve birçok sakini elektriksiz bıraktı.