El-Sen: Kötü yönetim sebebiyle son 4 yılda halkın zararı 73 milyon 232 bin doları buldu

El-Sen Başkanı Ahmet Tuğcu, Kıb-Tek’in en düşük maliyetli dizel santrallerinin üretimdeki payının azaltılması nedeniyle son 4 yılda tüketicilere 73 milyon 232 bin ABD Doları ek maliyet yüklendiğini belirterek, özerk bir Kıb-Tek için mücadele çağrısında bulundu.

Bugün Kıbrıs

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (El-Sen) Başkanı Ahmet Tuğcu, mevcut enerji politikalarının maliyetleri artırdığına dikkat çektiği açıklamasında, Kıb-Tek’in dizel santrallerinin en ucuz üretim maliyetine sahip olduğunu, buna rağmen bu santrallerin üretimdeki payının giderek azaltıldığını vurguladı.

Görselde; 2016 yılından itibaren 2023 yılına kadar toplam üretimin artış/azalış seyri ile toplam üretime dizel santrallerin katkısı oransal olarak gösterilmiştir.

Görselde; 2016 yılından itibaren 2023 yılına kadar toplam üretimin artış/azalış seyri ile toplam üretime dizel santrallerin katkısı oransal olarak gösterilmiştir.

Tuğcu’nun paylaştığı Temmuz 2024 verilerine göre, Kıb-Tek dizel santralleri, 11,83 cent/kWs ile en ucuz üretim maliyetine sahipken, AKSA’nın dizel santralleri 15,79 cent/kWs, TC’den kiralanan mobil santraller 22,6 cent/kWs ve Güney Kıbrıs’tan alınan enerji ise 44 cent/kWs olarak kaydedildi. Tuğcu, “Kıb-Tek dizel santral yatırımı en son 2015 yılında 2x 17.5 MW olarak gerçekleşmiş ve toplam dizel santral ünitesi 8’e (Toplam 140 MW) çıkarılmıştı” dedi. Ancak, bu yatırımlara rağmen KIB-TEK’in dizel santrallerinin toplam üretimdeki payının sürekli düşürüldüğünü söyledi.

2019 yılında başlayan pandemi ve sonrasındaki kapanmalar nedeniyle yıllık toplam enerji tüketiminde azalma olduğunu söyleyen Tuğcu, 2020 yılından itibaren enerji tüketiminin yeniden arttığını kaydetti. Tuğcu, “2016 – 2019 yılları arasında dizel santrallerin toplam üretime katkısı ortalama yüzde 33,39 seviyesindeydi. Ancak 2020’den sonra Kıb-Tek’e ait dizel santrallerin üretime katkısı önemli oranda düşmüştür” dedi. Tuücu, bu düşüşün başlıca nedenlerinin santrallerin bakımlarının yapılmaması, yedek parça temininde sorunlar ve ihalesiz alınan kötü yakıtlar nedeniyle sık sık yaşanan arızalar olduğunu belirtti.

TÜKETİCİLERE YANSIYAN EK MALİYET
Mevcut yönetim politikaları nedeniyle üretimin Kıb-Tek dizel santrallerinden daha pahalı olan AKSA, Güney Kıbrıs ve Türkiye’den kiralanan mobil santrallere kaydırıldığını belirten Tuğcu, bunun tüketicilere büyük bir maliyet yüklediğini ifade etti. “En ucuz maliyetli KIB-TEK dizel santrallerin toplam üretim içerisindeki payının düşürülmesi sonucunda, son 4 yıllık sürede tüketicilerimiz toplamda 73 milyon 232 bin ABD Doları fazladan fatura ödemekle karşı karşıya kalmıştır” dedi, 2024 yılı zararının ise 2023 yılını katlayacağına işaret etti.

ÖZERK KIB-TEK İÇİN MÜCADELE
Tuğcu, iyi bir yönetim olması durumunda, Kıb-Tek dizel santrallerinin tam kapasiteyle çalışmasını sağlamak için gerekli kararların alınacağını ve bu santrallerin üretimdeki payının artırılması için yatırım yapılacağını söyledi. “Gerekli finansman nerede mi? Yatırım yapılmadığı zaman ortaya çıkan bedel, gerekli finansmanı fazlası ile karşılamaya yeterli,” diyerek, gerekli yatırımların yapılmaması durumunda tüketicilerin zarara uğramaya devam edeceğini vurguladı.

Tuğcu, “Aynı yolu iki kez yürüyerek farklı yere varmak mümkün değil,” diyerek, halkın yararına özerk bir Kıb-Tek için mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

array(4) { ["reklam_linki"]=> string(31) "https://guvensigortakibris.com/" ["reklam_gorseli"]=> string(63) "https://bugunkibris.com/wp-content/uploads/2024/11/mavi-gif.gif" ["hangi_pragraflar_arasina_geldin"]=> string(1) "3" ["reklami_yayinla"]=> bool(true) }