Danimarka’da gençleri korumak için enerji içeceği satışlarının yasaklanması isteniyor

Ülkedeki kuruluşlardan biri olan Çocuk Sağlığı Merkezi, 18 yaşından küçüklere enerji içeceği satışının yasaklanmasını talep ediyor.

Danimarka’daki sağlık ve tüketici grupları, gençlerin yüksek oranda kafein içeren içecekleri satın almalarının yasaklanması savunuyor.

Sağlık savunuculuğu yapan gruplar, Danimarka’da enerji içecekleriyle ilgili daha sıkı düzenlemeler yapılması çağrısında bulunuyor.

Euronews Business’a konuşan Çocuk Sağlığı Merkezi CEO’su Morten Gronbaek, “Giderek daha fazla ülke, çocukları enerji içeceklerinden koruyor. Biz de bunu yapmalıyız,” dedi.

“Ne yazık ki içecek endüstrisinin uyarıları ve iyi niyetleri yeterli olmuyor,” diyen Gronbaek, “Çocuklar bu zararlı gazlı içecekleri içmeleri için reklamlar ve sosyal medya ünlülerin etkisi altında kalıyor,” dedi.

ENERJİ İÇECEKLERFİNİN TIBBİ YAN ETKİLERİ
Benzer çağrılar Danimarka Tüketici Konseyi (Forbrugerrådet Tænk) ve Danimarka Gıda Kurumu (Fødevarestyrelsen) tarafından da dile getiriliyor.

Tüketici Konseyi, 16 yaşın altındaki çocuklara özellikle kafeinli içeceklerin satışının durdurulmasını istiyor.

Danimarka Tüketici Konseyi Politika Direktörü Karin Breck, “Danimarka gıda otoriteleri, kafeinin çocukların beyinlerini ve vücutlarını etkileyebileceğinden enerji içeceklerinin çocuklar için uygun olmadığına karar verdi,” dedi.

Tıbbi literatüre göre, çocuklar arasında enerji içeceklerinin kullanımını yüksek düzeyde kaygı, stres ve intihar düşünceleriyle ilişkilendiriliyor.

Bunun nedeni kısmen kafein ve şekerin uyku üzerindeki bozucu etkisinin yanı sıra bu bileşenlerin sinir sistemini uyarması olarak değerlendiriliyor.

Uyarıların çözüm olmadığını belirten konsey direktörü Breck, “Kamuoyunu bilgilendirme ve ürünlere uyarı etiketleri koyma çabalarına rağmen, bu önlemler istenen etkiyi yaratmıyor,” dedi.

Danimarka bu konuda somut kısıtlamalar getirmesi halinde, Letonya, Litvanya ve Polonya gibi yaş sınırlaması getiren diğer ülkeleri takip etmiş olacak.

4 Temmuz’daki seçimden zaferle ayrılan İşçi Partisi’nin seçim öncesi 16 yaşından küçüklere kafeinli enerji içeceklerinin satışını yasaklayacağını duyurmasıyla birlikte, İngiltere de aynı yolu izleyebilir.

Bu önlem İngiltere’deki süpermarketler tarafından gönüllülük esasına dayalı olarak uygulamaya kondu.

NE KADAR KAFEİN İÇİYORUZ?
Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi’ne (EFSA) göre, çocukların ve gençlerin günde vücuttaki kilo başına 3 miligram (mg) miktarında kafein içmeleri güvenli olarak belirtiliyor.

250 mililitrelik (ml) bir kutu Red Bull’da 80 mg kafein bulunurken, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Tarım Bakanlığı’na göre 240 gramlık Monster enerji içecekleri 79,2 mg kafein içeriyor.

Şu anda Danimarka’da gıda otoritesi, enerji içeceklerine kafein eklenebileceğini, ancak bunun 100 ml’de 32 mg’a kadar olabileceğini belirtiyor.

Kafein içeriği 100 ml’de 15 mg’dan fazla olan içecekler için “Yüksek kafein içerir. Çocuklar veya hamile ya da emziren kadınlar tarafından tüketilmemelidir” uyarısı bulunuyor.

Ancak bu etiketleme kuralları, “kahve” veya “çay” kelimesinin geçtiği ya da kahve veya çaydan yapılan içecekleri kapsamıyor.

Kısıtlama talebi, enerji içeceklerine getirilen yaş sınırlamalarını “kişisel özgürlüklere müdahale eden bir devlet politikası” olarak eleştiriliyor.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi