Sağlık sistemi çöktü: Tıbbi hizmetler memnuniyet oranı yüzde 11.03

CMIRS anketi, Kıbrıslı Türklerin sağlık hizmetlerinden duyduğu memnuniyetsizliği ortaya koyarak, sağlık sisteminin acil reforma ihtiyaç duyduğunu gösterdi.

Bugün Kıbrıs

Göç Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi (CMIRS) tarafından her üç ayda bir gerçekleştirilen düzenli anketin Haziran 2024 dönemi sonuçları açıklandı. Bu dönemde 500 kişi ile yüz yüze gerçekleştirilen anket, Kıbrıslı Türklerin siyasi güven, sosyal güven, bireysel özgüven ve mutluluk algısını ölçmenin yanı sıra, sağlık sistemine yönelik memnuniyetlerini de inceledi. Ekim 2016’da detaylı olarak ele alınan sağlık dosyasının yeniden incelendiği çalışmada, katılımcıların sağlık sistemine yönelik memnuniyet seviyeleri değerlendirildi.

Anketin ikinci kısmını yorumlayan CMIRS Direktörü Mine Yücel, katılımcıların ülkede yaşanabilirliğe 10 üzerinden 5.22 puan vermiş olmasının, ülkeyi yönetenler tarafından ciddi şekilde ele alınması gerektiğinin altını çizdi. Yaşam maliyetleri, ekonomik alım gücü, sağlık, eğitim, çevre, iklim, yaşam kalitesi gibi kriterlerin yaşanabilirliği etkilediğini belirten Yücel, özellikle sağlık sistemine yönelik memnuniyetsizliğe de vurgu yaptı.

“Sonuçlardan görülebileceği gibi ülkede 2016 yılında zaten sorunlu olan sağlık sistemi bugün çökme durumuna gelmiştir. Genel olarak tıbbi hizmetlerden memnuniyetin sadece yüzde 11.03 olduğu düşünülürse, hiç vakit kaybetmeden sağlık sisteminin tüm paydaşlarıyla yeniden düzenlenmesi oldukça acil bir konudur” dedi.

CMIRS tarafından paylaşılan anket sonuçları şöyle:

Ekim 2016’da ilk kez detaylı olarak incelediğimiz sağlık sisteminden memnuniyeti bu dönemde yeniden çalışmamıza ekledik.  Birçok başlıkta katılımcılardan ne derece memnun olup olmadıklarını belirtmelerini istedik.

Yeterli ilaç temini konusunda memnuniyet belirtenlerin oranı sadece yüzde 13.43 olmuştur. Bu oran Ekim 2016’da yüzde 14.11 idi.  Görülmektedir ki Ekim 2016’da zaten memnun olunmayan ilaç temini konusunda bugüne kadar bir atım atılmamış, memnun olmayanların oranı ayni şekilde devam etmiştir.

Hastanelerin fiziki koşullarından memnun olduğunu belirtenlerin oranı ise daha da düşüktür: yüzde 9.82  Bu oran Ekim 2016’da da benzer bir şekilde yüzde 8.64 idi.

Hemşire davranışları ve bakımından memnuniyet oranı sadece 20.04%’tür.  Bu oran Ekim 2016’da yüzde 21.64 olup az da olsa bir düşüş göstermiştir.

Hastane otelcilik koşullarından memnuniyet oranı ise yıllar içerisinde büyük bir düşüş göstermiş ve Ekim 2016’da yüzde 17.92 iken bu dönemde yüzde 12.23’e gerilemiştir.

Doktorlardan memnuniyet de Ekim 2016’dan bu yana düşüş göstermiş ve yüzde 38.2’den yüzde 20.06’ya gerilemiştir.

Laboratuvar tetkiklerinden memnuniyette de benzer bir gerileme gözlemlenmiş ve yüzde 22.68’den yüzde 24.05’e düşmüştür.

Genel olarak alınan tıbbi hizmetlerden memnuniyet de yüzde 20.33’ten yüzde 11.03’e gerilemiştir.  Bu da aslında her 10 kişiden sadece birinin alınan tıbbi hizmetten memnun olduğunu göstermektedir.

Ambulans hizmetlerinden memnuniyetteki düşüş daha da büyük olmuş ve yüzde 46.73’ten yüzde 28.46’ya gerilemiştir.

Acil hizmetlerinden memnuniyet de yüzde 33.54’ten gerileyerek yüzde 14.63 olmuştur.

Buna göre sağlık sistemi içerisinde en çok memnun olunan başlıklar:

  1. Doktorlar: yüzde 30.06
  2. Ambulans hizmetleri: yüzde 28.46
  3. Labaratuar tetkikleri: yüzde 24.05 olurken,

 

En az memnun olunan başlıklar ise:

  1. Hastanelerin fiziki koşulları: yüzde 9.82
  2. Genel tıbbi hizmetler: yüzde 11.03
  3. Hastane otelcilik koşulları: yüzde 12.23 olmuştur.

 

Buna bakıldığı zaman sağlık sisteminin en memnun olunan unsurlarından bile her 10 kişiden sadece üçünün memnun olduğu, genel sağlık hizmetlerinden ise her 10 kişiden sadece birinin memnun olduğu ortaya çıkmaktadır.  Ekim 2016’dak ki çalışmamızdan bu yana memnuniyet oranlarında ciddi bir düşüş gözlemlenmiştir ki o dönemde de aslında sağlık sisteminden ciddi bir memnuniyetsizlik gözlemlenmekteydi.  Her 10 kişiden 9’unun sağlıktan memnun olmadığı bir ortamda sağlık reformunun da kaçınılmaz olduğu bir gerçektir.  Tüm paydaşların bir araya gelerek ülkeyi daha yaşanılabilir kılacak en önemli unsurların başında gelen sağlık sistemini yeniden düzenlemesi gerekmektedir.”

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

array(4) { ["reklam_linki"]=> string(31) "https://guvensigortakibris.com/" ["reklam_gorseli"]=> string(63) "https://bugunkibris.com/wp-content/uploads/2024/11/mavi-gif.gif" ["hangi_pragraflar_arasina_geldin"]=> string(1) "3" ["reklami_yayinla"]=> bool(true) }