Anastasiadis sert çıkıştı, iki devletli çözüm önerdiğini yalanladı

"Hiç kimseyle iki devletli çözümü tartışmadım. Tartıştığım ve önerdiğim şey, tek sürdürülebilir ve geçerli çözüm olarak görebildiğim için yetkilerin merkezileştirilmesiydi. Orada bile olmayan insanlardan böylesine iğrenç şeyler duymak üzücü.”

Bugün Kıbrıs

Eski Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, iki devletli çözüm önerdiği iddialarını kesin bir dille yalanladı ve eski DİSY lideri Averof Neophytou’ya sert suçlamalarda bulundu. Cyprus Mail’in haberine göre ANT1 podcast’inde yapılan bir röportajda, Anastasiadis’e, eski baş müzakerecisi Andreas Mavroyannis’in de aralarında bulunduğu kişilerin, Crans Montana’da iki devletli çözüm fikrini gündeme getirdiği yönündeki artan basın açıklamaları hakkında görüşleri soruldu.

Mavroyannis’in iddiaları resmi olarak sunulmamış olsa da, Neophytou geçen ay Anastasiadis’i, dönemin Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştüğü konuyu açıklığa kavuşturmaya çağırdı. Neophytou, Anastasiadis ve görevdeki Cumhurbaşkanı Nikos Hristodoulidis’in (o dönemde dışişleri bakanıydı) 2018’de New York’taki Peninsula Oteli’nde Çavuşoğlu ile bir araya geldiklerini belirtti.

Anastasiadis, Ulusal Konsey’e brifing verdiğini söyleyerek sert bir yanıt verdi: “Kötü insanlarla uğraşmak istemiyorum. Acı, bir hayal kırıklığı duygusudur ve siyasi söylemi yönlendiremez. Duyduklarıma rağmen susmayı öğrendim.”

Anastasiadis, Neophytou’yu 2018’de New York’ta söylenmiş veya söylenmemiş olanlarla ilgili hafızasını tazelemeye çağırarak, “Hiç kimseyle iki devletli çözümü tartışmadım. Tartıştığım ve önerdiğim şey, tek sürdürülebilir ve geçerli çözüm olarak gördüğüm için yetkilerin merkezileştirilmesiydi” dedi.

Anastasiadis ayrıca, Kıbrıs Rum müzakere heyetinin eski üyesi Toumazos Tsielepis’in, Türkiye’nin Crans Montana’da garantilerin kaldırılması ve tek taraflı müdahale hakkını kabul eden bir belge sunmadığı yönündeki son iddialarını da açıkça reddetti. “Duyduğum şey, Anastasiadis’in kalkıp gittiği… Orada bile olmayan insanlardan böylesine iğrenç şeyler duymak üzücü. Ya da Anastasiadis’in kalkıp görüşmelerden ayrıldığı ya da görüşmelerin sonlandırılmasını istediği.”

Anastasiadis, “Şükür ki Mavroyannis hâlâ hayatta ve umarım daha uzun yıllar yaşar. Umarım bir noktada Kıbrıslı Rumların pozisyonları yerine Türklerin pozisyonlarını meşrulaştıran tüm bu hikayeler sona erer” dedi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****