Lefkoşa, ‘Türklerin kuzeyi tanıtma girişimlerini’ kınadı

Güney Lefkoşa, Türkiye'nin 'ayrılıkçı rejimi' destekleme girişimlerini kınadı.

Bugün Kıbrıs

Güney Lefkoşa, Türkiye’nin uluslararası hukuka aykırı olarak ayrılıkçı rejimi destekleme girişimlerini sert bir dille kınadı. Türk Devletleri Teşkilatı (TDT)’nin Ankara tarafından yasadışı rejimi teşvik etmek için bir araç olarak kullanılmasını eleştirdi.

Güneyin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan basın açıklamasında, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve BM Güvenlik Konseyi kararlarına saygı gösterilmesi gerektiği vurgulanarak, bu amaçla gerekli tüm önlemlerin alındığı belirtildi.

Bakanlık, Türkiye’nin uluslararası hukuku ihlal eden girişimlerini “şiddetle kınadı” ve “üst düzey Macar yetkililerin, Azerbaycan’ın Şuşa kentinde düzenlenen TDT’nin Gayri Resmi Oturumuna katılmasından duyduğu güçlü hayal kırıklığı ve memnuniyetsizliği” ifade etti. Ayrıca, Macaristan’ın katılımını “ciddi bir sapma” olarak nitelendirdi.

“Ankara’nın çabaları kapsamında, sözde rejimin ‘yetkilileri’ Azerbaycan tarafından Şuşa’daki TDT Gayri Resmi Zirvesine davet edildi. Türk Devletleri Teşkilatı bir kez daha Ankara tarafından ayrılıkçı rejimi teşvik etme aracı olarak kullanılıyor.”

Kıbrıs Cumhuriyeti, egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına saygı gösterilmesini talep ederek gerekli tüm önlemleri aldığını belirtti.

Bakanlık ayrıca, “üst düzey Macar yetkililerin TDT’nin Gayri Resmi Oturumuna katılmasından duyduğu güçlü hayal kırıklığı ve memnuniyetsizliği” dile getirdi.

“Sadece beş gün önce Avrupa Birliği Konseyi Başkanlığını üstlenen bir üye devlet de dahil olmak üzere tüm Avrupalı ortaklarımızın, BM’nin Kıbrıs’a ilişkin kararlarına, uluslararası hukuka ve bu kararlardan kaynaklanan yükümlülüklere tamamen saygı göstermelerini bekliyoruz. AB üyesi ülkeler olarak, her üye devletin Kıbrıs Cumhuriyeti ve aynı zamanda AB’nin kendisi için hayati öneme sahip bir konuda dayanışma, sorumluluk ve pratik destek göstermesini ve ilgili Avrupa Konseyi Sonuçları temelinde hareket etmesini bekliyoruz” denildi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****