Esnaf elektrik sorunlarına çözüm bekliyor
Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Örgütlerden ve Birliklerden Sorumlu Başkanı Mahmut Kanber, hükümeti somut adımlar atmaya çağırarak, yenilenebilir enerji yatırımları ve ekonomik istikrar için kapsamlı politikaların önemine vurgu yaptı.
Bugün Kıbrıs
Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Örgütlerden ve Birliklerden Sorumlu Başkanı Mahmut Kanber, Kuzey Kıbrıs’ta yaşanan elektrik sorunlarının esnaf ve zanaatkarlar üzerindeki olumsuz etkilerini değerlendirdi. Kanber, bireysel, toplumsal ve kurumsal başarının, zamanı ve işini doğru yönetebilen bireyler ve yöneticilerden oluşan bir toplumla mümkün olacağını belirttiği açıklamasında, esnafın ve zanaatkarların yaşadığı zorlukların çözülmesi için hükümeti somut adımlar atmaya çağırdı.
ELEKTRİK SORUNLARI VE ESNAFIN MÜCADELES
Kanber, Kuzey Kıbrıs’ın kavurucu yaz sıcaklarında klimasız dükkanlarda çalışmak zorunda kalan esnaf ve diğer meslek gruplarının yaşadığı zorluklara dikkat çekti. Elektrik kesintileri nedeniyle zarar eden işletmeler, fahiş elektrik faturaları ve artan kira giderleri nedeniyle zor durumda olan yiyecek-içecek sektörü gibi birçok sorunun altını çizdi. Adadaki tüm esnaf ve zanaatkarlar, geçimlerini sağlamak için uzun zamandır büyük bir mücadele veriyor.
SICAK HAVALARDA ENERJİ TÜKETİMİ
Kıbrıs’ın sıcak iklimi, özellikle yaz aylarında klima gibi soğutma sistemlerinin yoğun kullanımını gerektiriyor. Bu durum, elektrik tüketimini önemli ölçüde artırarak zaten yüksek olan elektrik faturalarını daha da katlanılmaz hale getiriyor. Hava sıcaklıklarının 40 derecenin üzerine çıktığı aylarda, enerji tüketimi hat safhaya ulaşıyor. Kanber, bu yüksek tüketim nedeniyle artan elektrik tarifelerinin, sosyal devlete yakışmayan bir davranış olduğunu belirtti.
ARTAN MALİYETLER VE EKONOMİK BELİRSİZLİK
Elektrik faturalarının esnafın kabusu haline geldiğini vurgulayan Kanber, her ay katlanarak artan bu faturaların sadece işletmelerin değil, tüm toplumun belini büktüğünü ifade etti. Elektriğin hayatın her alanında kullanılan temel bir girdi olduğunu belirtti. Bunun yanı sıra, hammadde, ekipman ve kira giderlerinin de esnafın karşı karşıya olduğu zorlukları artırdığını söyledi. Türk Lirası’nın değer kaybı, esnafın gelirleri ile giderleri arasındaki makası daha da açıyor. Bu durum, küçük esnaftan dar gelirli vatandaşlara kadar herkesin hayatını zorlaştırıyor.
İTHAL ÜRÜNLER VE ENFLASYON
Kanber, ülkedeki tüketim ürünlerinin yüzde 90’ından fazlasının ithal olduğunu ve bu ürünlerin döviz veya dövize endeksli fiyatlarla satılmasının hayat pahalılığını ve enflasyonu körüklediğini belirtti. Esnafın, artan maliyetler ve döviz kurlarındaki dalgalanmaların yarattığı belirsizlikle mücadele etmek zorunda kaldığını ifade etti. Bu durumun, kaçınılmaz olarak ürün ve hizmet fiyatlarına yansıdığını ve halkın alım gücünü düşürdüğünü söyledi.
ÇÖZÜM ÖNERİLER
Kanber, çaresizliğin kader olmadığını belirterek, çözüm için atılması gereken adımların belli olduğunu ifade etti. Nüfus plansızlığına çözüm bulunması gerektiğini vurgulayan Kanber, sağlıklı bir planlama ve sürdürülebilir politikalar üretmek için temel verilere ihtiyaç olduğunu söyledi. Enerji politikalarının gözden geçirilerek yenilenebilir enerjiye yatırım yapılması, enerji verimliliğinin artırılması ve yerel kaynakların daha etkin kullanılması gerektiğini belirtti.
Ayrıca, döviz kurlarındaki istikrarı sağlamak, ithalatı azaltmak, yerli üretimi desteklemek ve enflasyonla mücadele etmek için kapsamlı ekonomik politikaların hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Esnafa yönelik kira, vergi, elektrik ve tüketim ürünlerini döviz baskısından kurtaracak somut adımlar atılması gerektiğini ifade etti. Nüfus sayımı yapılarak güvenli ve kapsayıcı temel verilerin toplanması ve analiz edilmesi, sürdürülebilir politikaların oluşturulması için hayati önem taşımaktadır.